Zacznę od razu od jednego pytania bo już od dawna chciałem je zadać a nie chcę specjalnie tworzyć nowego tematu.. Czy z MVC można korzystać bez pisania w OOP?
A teraz pytanie dotyczące tematu:
Jak już wiem za co (mniej więcej) odpowiada model,view,control to teraz chciałem sprawdzić czy rozumiem rzeczywiście przebieg całej procedury.
Przede wszystkim wzorowałem się na zdjęciu który przedstawia MVC w UML

I teraz mamy np: controller posts. Przykładowo użytkownik kliknął na link: post o numerze 1024. Czyli adres miał taki: http://mojastrona.pl/posts/1024. W głównym pliku czyli index.php pobieramy z tablicy $_GET i 1 element świadczy o tym jaki kontroler mamy uruchomić. Czyli w naszym przypadku mamy do uruchomienia posts o nazwie kontrolera: postsController.
1)Teraz gdy już uruchomiliśmy nasz controler, on pobiera następnie 2-ugi element w tablicy czyli który post.
2)postsController przekazuje modelowi (postsModel) ten numer posta. On pobiera wszystko na temat tego posta i przekazuje tablice z powrotem do postsController.
3)postsController odbiera tablicę i następnie przekazuje go do widoku o nazwie postsView.
4)Nasz widok pobiera meta dane od postsModel który natomiast pobiera z bazy danych.
5)Wyświetla całe ciało i treść naszego posta 1024.
Czy dobrze to rozumuję, czy tak ma to wyglądać. Oczywiście każdy nasz postsController, articleController itp. dziedziczy główny Controller. I tak samo z innymi warstwami.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
BTW. W internecie jest dużo na ten temat ale wszędzie to samo czyli model to model tamto, kontroler to kontroler tamto...
A jak czytałem tutaj tematy o MVC to wynika z tego że jest pewien (niby) wzór ale każdy może to po swojemu interpretować. Zauważyłem kłótnie na temat tego czy widok ma mieć dostęp do kontrolera czy nie i tak samo czy widok ma mieć dostęp do modelu.
Pozdrawiam.