Riyan
14.01.2011, 17:54:55
Witam,
Bardzo przepraszam, jeżeli jest już taki temat. Przeglądałem kilka poprzednich, jednak nie uzyskałem wystarczającej odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż posiadam podstawową wiedzę(CSS, HTML nie sprawiają mi problemu) i chciałbym zacząć się uczyć PHP. Uczyłem się wcześniej z zamieszczonych w internecie kursów, poradników, etc; analizowałem kod tam zamieszczony, ale po jakimś czasie zauważyłem, że mało z tych poradników zapamiętuję. Czy powinienem zacząć robić w międzyczasie jakiś własny projekt? Co mogłoby mi pomóc w nauce tego języka, ale w taki sposób, żebym mógł tą wiedzę wykorzystać w przyszłości?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam.
Wicepsik
14.01.2011, 18:06:40
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Im więcej piszesz, tym szybciej się uczysz i lepiej zapamiętujesz.
sadistic_son
14.01.2011, 18:22:30
Cytat(Riyan @ 14.01.2011, 17:54:55 )

Czy powinienem zacząć robić w międzyczasie jakiś własny projekt?
Zdecydowanie tak. Czytanie kursów, poradników i samouczków nie zaszkodzi ale bez praktyki niewiele pomoże. Wymyśl sobie coś prostego, np. internetowa biblioteka, wypożyczalnia sprzętu wodnego itd. i napisz projekt z bazą danych. Inaczej nie ugruntujesz sobie nawet podstaw. Zauważysz, że w miarę pisania, rozwiązywania coraz to nowszych problemów poznasz coraz więcej funkcji, konstrukcji, będzie Ci łatwiej opracować algorytm, szybciej zaczniesz znajdować własne błędny itp. Bo przecież trening czyni mistrza
-riyan-
15.01.2011, 02:04:27
Dziękuję za odpowiedzi.
Czyli podsumowując, najlepszym rozwiązaniem byłoby obrać sobie jakiś prosty projekt za cel, i go po prostu realizować, oraz w miarę możliwości rozszerzać, zgadza się? A co, jeśli chodzi np. o podstawy(początek) kodu?
Pozdrawiam
sadistic_son
15.01.2011, 02:57:32
Jeśli chodzi o podstawy podstaw to owszem, kurs, książka, samouczek ale z przykładami. Nie czytaj o zmiennych, pętlach i innych konstrukcjach nie patrząc od razu jak działają w praktyce. Jeśli nie zrozumiesz podstaw w zastosowaniu praktycznym to będzie Ci ciężko potem wyzbyć się banalnych błędów oraz zrozumieć działanie funkcji itp.
Riyan
15.01.2011, 21:19:29
Czyli książka, czy też kurs, to nic złego na początek? W takim razie pozostaje mi tylko jedno pytanie, a mianowicie, czy znacie jakieś dobre kursy lub książki, które zawierają w sobie teorię w dużym stopniu połączoną z praktyką? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.