Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aplikacja cms dla wielu uzytkowników.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Papub
Witam
Chciałem poznać waszą opinię na temat takiego rozwiązania jak to:

aplikacja do zarządzania stroną www. Jest ona stworzona dla wielu użytkowników. Z bazy danych pobierana jest jest konfiguracja strony dla danego użytkownika (struktura podstron, menu itd).
Do bazy danych nie ma ograniczeń jednoczesnej liczby zapytań w danej chwili. Użytkownik dokonuje zmian na swojej stronie - dodaje artykuły, aktualności, definiuje galerie. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Może dla każdego użytkownika osobno instalować panel?

Pozdrawiam
thomson89
Jaki to ma cel?

Rozumiem, że to do jakiegoś portalu, który ma udostępniać możliwość tworzenia stron www?
Damiankossek
Hm, nie wiem czy dobrze Ci zrozumiałem ale chcesz zastosować jedną bazę danych dla wielu użytkowników ?
Osobiście już przez coś takiego przechodziłem (Tzn. jedną bazę danych dla strony wielojęzykowej) i jakoś nie potrafiłem tego ogarnąć.
Odkąd stworzyłem jedną bazę dla jednego języka i dla każdej bazy oddzielne panel zarządzania to jest o wiele lepiej smile.gif I myślę że lepiej też byłoby aby każdy user miał oddzielną bazę dla swojej strony jeżeli to ma być tak jak mówi thomson. Lecz wszystko zależy od umiejętności, jeżeli potrafisz to stworzyć tak aby wszystko miało ręce i nogi to czemu nie smile.gif
Papub
Powiem tak. Każdy użytkownik ma swoją bazę danych. Mam serwer www. Napisałem system cms. Użytkownik wchodzi na moją stronę na niej się loguje i uzyskuje dostęp do panelu zarządzania.. Po jego danych dostępowych jest rozpoznawany jego katalog ze stroną na serwerze oraz konfiguracja jego strony www. Użytkownik dokonuje zmian i zapisuje wyniki swojej pracy. Wszystko zapisuje sie do jego bazy danych. Wchodzi na swoją stronę i z tej jego bazy danych odczytywana jest zawartość.. Tylko może być taka sytuacja że z aplikacji cms mogą w jednym momencie korzystać wszyscy użytkownicy bo się akurat zalogowali do panelu zarządzania. I teraz się zastanawiam czy to nie będzie powodowało żadnych konfliktów w aplikacji. Mogę n użytkownikom zainstalować n systemów zarządzania albo mieć tak jak do tej pory dla n użytkowników jeden system..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.