zeulus
17.05.2004, 13:03:04
Mam pytanko - funkcja unlink() nie dziala mi poprawnie tak jak powinna. Prawa do pliku ustawilem nawet na 777 i nic... :(
czy sa moze jeszcze jakies ustawienia, o ktorych powinienem wiedziec??
moze gdzeis w ustawieniach servera jest zablokowane usuwanie plikow??
z gory dzieki za pomoc
scanner
17.05.2004, 13:06:42
Co rozumiesz przez "niedziała"?
Pokaż kod, pokaż ew. komunikaty błędów...
zeulus
17.05.2004, 13:15:36
(...)
} else {
echo "Usuwanie pliku " .$_POST['zdjecie'] ."...<br>";
$todel = "/home/users/hts/shop/pics/" .$_POST['zdjecie'];
if (unlink($todel)) {
echo "Udane<br />";
} else {
echo "Nieudane.<br />";
}
echo "Usuwanie miniaturki " .$_POST['zdjecie'] ."...<br>";
$todel= "/home/users/hts/shop/pics/tn/" .$_POST['zdjecie'];
if (unlink($todel)) {
echo "udane.<br />";
} else {
echo "nieudane<br />";
}
echo "<br>n<a href="" .$PHP_SELF ."?"> POWROT </a>";
}
(...)
Zwraca na przykladzie pliku 'poczta17.jpg':
Usuwanie pliku poczta17.jpg...
Nieudane.
Usuwanie miniaturki poczta17.jpg...
nieudane
Nie wiem czemu nie chce usunac. Katalog nadrzedny (pisc i pics/tn) ma prawa 777 a pliki tez tak ustawilem :(
cboot
17.05.2004, 13:31:45
A jesteś pewny, że nie ma żadnej rozbieżności w wielkości liter? Np. że jest to plik poczta17.JPG ?
zeulus
17.05.2004, 13:36:37
Cytat("cboot")
A jesteś pewny, że nie ma żadnej rozbieżności w wielkości liter? Np. że jest to plik poczta17.JPG ?
TAAK. Wiesz, ze siedze nad tym juz od 3 godzin?? i zaraz mnie krew zaleje... Ide na obiad bede za godzine...
1) moze jakis proces uzywa nadal tego pliku i dostep jest zabroniony
2) ostatecznie mozesz wykorzystac funkcje [manual:ae53cecd09]exec()[/manual:ae53cecd09] i wykonac polecenie rm --force nazwaPliku
party
17.05.2004, 13:56:14
Pole 'zdjecie' to input text czy input file? Jeżeli input file to zamiast $_POST['zdjecie'] powinieneś dać $_FILES['zdjecie']['name']
e4you
17.05.2004, 15:00:03
to wywal
$todel = "/home/users/hts/shop/pics/" .$_POST['zdjecie'];
a daj to
$todel = "home/users/hts/shop/pics/" .$_POST['zdjecie'];
PS usunolem /
zeulus
17.05.2004, 15:09:32
e4you - hmm... az takie dziecko nie jestem... to tak ma byc... i nie dziala zeby ciebie zadowolic nawet po usunieciu... :)
Partyzant: nie. to jest zwykly string z combo boxa - jezelibys zobaczyl na kod i co zwraca zobaczylbys, ze jezeli to by byl input file to nie wyswietliloby nazwy pliku :) ale spoko
Ja chcialem tylko powiedziec ze wszystko jest OK tylko sama funkcja nie chce usuwac (prawa plikow i katalogow na maxa, funkcja dostaje prawidlowe dane).
Tylko CZEMU to nie dziala???
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.