domyślna ścieżka do podstrony Kontakt:
zend_cms.local/cms/1
teraz przyjazny link ma wyglądać tak
zend_cms.local/contact
Teraz w bootstrapie mam inicjowanie "routerów" (nie wiem czy to poprawna odmiana, żeby mnie nikt za nią nie zbluzgał

public function _initRoutes() { $frontController = Zend_Controller_Front::getInstance(); $router = $frontController->getRouter(); $route = new Zend_Controller_Router_Route ( 'cms/:id', 'controller' => 'cms', 'action' => 'show') ); $router->addRoute('index', $route); }
Więc napotkam w linku słówko cms to ide do modułu/controlera/akcji i w niej sobie odczytuje na podstawie parametru ID którą podstronę zczytać (edytowana za pomocą FCK edytora w adminie). Wszystko byłoby by cacy ale ... to nie jest to ... klienci już by się przyczepili dlaczego to jest taki dziwny link cms/1 zamiast jakiegoś słówka "contact". I wymyśliłem sobie takie coś:
Utworzę sobie routing przez który będzie przechodzić każdy link na stronie i w nim będę robił coś takiego:
1) sprawdzać adres linku z tabelką SeoMap (w której będę trzymać wszystkie mapowania linków)
2) jeżeli natrafię na link to pokazywać taką podstronę
3) w przeciwnym przypadku wywoływać defaultowy kontroller bądź kontroller dopasowany z url-a
Teraz jeżeli strona będzie czysto tekstowa to to może by się sprawdziło ale gdyby takich podstron o które mi chodzi było mało to wówczas leżę i kwiczę. Teraz niech ktoś mądry i rozsądny mi powie czy takie rozwiązanie ma ręce i nogi i czy jest wykonalne i co najważniejsze sensowne czy jest może awykonalne i robi się to zuepłnie w inny sposób

EDIT
Proszę moderatora o przeniesienie tego posta do kategorii frameworki ... my mistake