Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana danej w jednej kolunie - nowy raport w postaci tabel html
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pietka.77
Hej,

jestem świezy w PHP jak wiosenny szczypiorek więc nie bijcie mnie od razu winksmiley.jpg

Mam małą bazę Mysql z kilkoma tabelami - z jednej z nich robie cos na ksztalt raportu. Tabela zawiera nazwiska pracowników oraz dane do nich przypisane - czyli kazdy z pracownikow w tej tabeli ma kilka kilkanascie wpisow (linijek) w tabele.
Nastepnie probuje wygenerowac z niej raport:

$sub_hist=mysql_query("
select name,start_date,end_date,days_amount,source_year,type_of
from history,users
where
users.manager_id='$alias'
and
users.alias=history.alias
ORDER BY
users.last_name
");

Uzytkownik loguje sie ( zmienna alias ) i wyswietla mu sie okreslony raport dotyczacy jego pracownikow.
dzieje sie to narazie w oparciu o taki kod:

echo "<table border='0' width='100%' bgcolor='#E8E8E8'><tr><td><font face='Verdana' size='2' color='black'> Holiday history for <b>$imie $nazwisko:</b> <br><BR>";

echo "<table border='4' width='100%' CELLPADDING=3 align='center'>";
echo "<tr bgcolor='FF6600'><font face='Verdana' size='2' color='003399'>
<td><H5>Imie, nazwisko<br>/Name </H5></td>
<td><H5>Data rozpoczecia<br>/Beginning date </H5></td>
<td><H5>Data zakonczenia<br>/Finish date</H5></td>
<td><H5>Ilosc dni<br>/Total</H5></td>
<td><H5>Urlop za rok:<br> /Holidays for year:</H5></td>
<td><H5>Typ nieobecnosci<br> /Type of absence</H5></td>";

while ($row = mysql_fetch_array($sub_hist)) {

echo "<tr bgcolor='#F8F8F8'><td><font face='Verdana' size='2'>";
echo $row['name'];
echo "</td><td><font face='Verdana' size='2'>";
echo $row['start_date'];
echo $row['end_date'];
echo "</td><td><font face='Verdana' size='2'><b>";
echo $row['days_amount'];
echo $row['source_year'];
echo $row['type_of'];
echo "</td></tr>";
}
echo "</table>";

I tu sie zaczynaja schody - wszystko laduje w jednej tabeli - a ja bym chcial przy kazdej zmianie nazwiska pracownika zeby tworzyla sie osobna tabela z danymi tylko dla tego pracownika. Czyli co nowa osoba to nowa tabelka z jej danymi.
domyslam sie ze While by mi pomogl ale nie bardzo wiem jak to ugryźć zeby komenda "chodziła" po danych z sql query sprawdzala nazwisko i grupowal po nazwisku oraz wyswietlala oddzielne tabele.

Pomozcie bo nie bardzo wiem z ktorej strony zaczac...

Pozdrawiam
Pietka
CuteOne
Nie bardzo wiem o czym piszesz ale to co starasz się zrobić popularnie nazywa się grid wpisz w google: grid lub data grid. Zobacz jak tam rozwiązane są pewne problemy, możliwe że nie znajdziesz odp. na Twoje pytanie ale przyda ci się uwierz mi ;]
pietka.77
Ok zaraz popatrze.

najprosciej jak mozna - mam dane z tabeli mysql - w niej bardzo wiele wpisow dla roznych osob - generuje raport gdzie grupuje dane po osobie i dla kazdej osoby wyswietlam oddzielna tabelke na stronie gdzie kazdy wpis z mysql jest w nowym rzedzie tabeli html... mam nadzieje ze teraz napisalem jasniej smile.gif

Data grid juz szukam exclamation.gif!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.