Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z sql, sposoby wyboru rekordu?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deen
Witajcie, mam mały problem do którego nie wiem jeszcze jak podejść. Opisze go najdokładniej jak potrafię.

Mam w tabeli items rekordy które mają dajmy na to dwie pozycje id oraz image.
W drugiej tabeli users mam nazwy użytkowników.
Chodzi o to że chciał bym aby każdy użytkownik mógł wybrać jakie pozycje z tabeli items mają być aktywne tylko nie wiem jak się do tego zabrać.

Na piechote w kazdym userze można by dać ilość pól id i wstawiac wartosc true lub false i pokazywac tylko true ale do kazdego uzytkownika dawac taka sama ilosc chyba mija sie z celem, jako zasmiecanie bazy.

W jednym polu w sql po przecinku wypisac id wybranych item'ów? to jak później je wyświetlić z jednego wiersza?

Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi i będziecie w stanie mi w jakikolwiek sposob pomóc
ADeM
Stwórz dodatkową tabelę, która będzie przchowywać tylko id użytkownika i id przedmiotu. Dodatkowo poczytaj o JOIN przy wyciąganiu danych z bazy.
tehaha
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po prostu chcesz przypisać do użytkowników dowolną liczbę rekordów z tabeli items, w takim razie robisz jeszcze trzecią tabelę z tym powiązaniem gdzie będziesz trzymać to powiązanie np. tabela user_item_assoc kolumny: user_id, item_id
Deen
Cytat(tehaha @ 19.01.2011, 13:46:07 ) *
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po prostu chcesz przypisać do użytkowników dowolną liczbę rekordów z tabeli items, w takim razie robisz jeszcze trzecią tabelę z tym powiązaniem gdzie będziesz trzymać to powiązanie np. tabela user_item_assoc kolumny: user_id, item_id

wtedy bedzie

user_1 item_1, user_1 item_2, user_1 item_n, user_n item_n ?
to jak będzie 10 000 userów i kazdy wybierze po 20 pozycji to będzie łącznie 200 000 pozycji tak?
ADeM
Tak ;]
Deen
Ok, jeżeli taki sposób jest odpowiedni to tak zrobięsmile.gif dzięki za szybką odpowiedź ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.