Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z pętlą do while
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ja22
  1. <?
  2.  
  3. print("Pętla");
  4. print('<br>');
  5. $a=1;
  6.  
  7. do {
  8. print $a;
  9. print ('<br>');
  10. $a++;
  11.  
  12. }
  13. while ($a<10);
  14.  
  15. ?>

Problem w tym, że jak wpisuje inny znak przy while ( np. ($a> bądź $a=) pętla nie zostaje wykonana. Pytanie teraz, czy można dawać inne znaki prócz znaku "<".
Daiquiri
Po pierwsze stosuj BBCode. Po drugie zastanów się jaki postawiłeś warunek i czy on się spełni. Warunek może być dowolny (>,<,==) ale jak chcesz, żeby wykonał się określoną ilość razy musi być spełniony.

Ponadto zwróć uwagę, że = to przypisanie, a == przyrównanie.
ja22
A niby dlaczego miałaby się nie spełnić?
Załóżmy, że pętla ma być wykonywana aż do momentu osiągnięcia wartości 10 . Jak daje przyrównanie to się nie wykonuje.
Dochodzi do momentu:
Pętla
1

I na tym koniec. Co zrobić aby się wykonała?
wookieb
http://pl2.php.net/manual/en/language.oper....comparison.php
Kod
$a<=10

na przyszlość lista operatorów jest w KAŻDYM kursie.
thek
DO WHILE: wykonuje się raz i sprawdza czy warunek jest spełniony. Wykonuje się tak długo dopóki warunek daje true.
Ty masz $i = 1 co wypisze w DO wartość 1, wykonuje się sprawdzenie $i == 10 -> nieprawda, pętla kończy działanie biggrin.gif Logiczne czy wbijać do głowy łopatą trzeba?
Inne warunki:
$i < 10. $i = 1 co wypisze w DO wartość 1, wykonuje się sprawdzenie $i < 10, -> prawda, kolejna pętla i tak długo aż wypisze się wszystko od 1 do 9
$i > 10. $i = 1 co wypisze w DO wartość 1, wykonuje się sprawdzenie $i > 10, -> nieprawda, koniec.

Więcej trzeba przykładów by zrozumieć, że 1 < 10 to prawda, 1 == 10 to nieprawda i 1 > 10 to też bujda?
ja22
Dzięki Thek ;D . Dopiero ty mi wyjaśniłeś o co kaman winksmiley.jpg
thek
Skoro czegoś nie rozumiesz dlaczego działa tak a nie inaczej to poszukaj wyjaśnień w google. Ja wziąłem pierwszy wynik dla: do while php -> http://algorytmy.pl/doc/php/control-structures.do.while.php
Czy to było takie trudne?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.