Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Przegladanie duzej ilosci danych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
iwosz
Witam, myślę ze problem jest dość typowy, jednak nie znalazłem żadnego tematu który by go poruszał.

Problem: odpytanie ajax'owe zwraca dużą ilość danych, które należy odczytać i np. wstawić do tabeli. Sam przesył danych w jsonie z reguły nie sprawia problemów jednak gdy JS zabiera się za przetwarzanie odpowiedzi np. funkcja .each() to zaczynają się problemy, przeglądarka wywala okienko "przerwij działanie skryptu".

Czy ktoś zna optymalne rozwiązanie tego problemu?

Ja osobiście rozważam 2 opcje:
1) po stronie serwera ograniczyć odpowiedź do np. 100 rekordów i odpytywać kilkukrotnie ajaxem o każdą porcję danych osobno
2) imo. lepsze wyjście, skoro pobranie danych nie sprawia problemu tylko przetwarzanie, więc po stronie przeglądarki w jakiś sposób podzielić dane na paczki i obrabiać paczka po paczce np. po 100 rekordów i doklejać do tabeli. Czyli musimy wiedzieć ile jest w sumie wyników, musimy pamiętać ile już przejrzeliśmy i wywoływać funkcję rekurencyjnie aż przejrzymy wszystkie dane.

Ma ktoś lepszy pomysł? Thx.
askone
Hej

Popatrz tutaj. Może ten plugin spełni Twe oczekiwania. Osobiście już z niego korzystałem i sprawiał się bardzo dobrze.

Pozdrawiam
iwosz
Cytat(askone @ 21.01.2011, 11:32:43 ) *
Hej

Popatrz tutaj. Może ten plugin spełni Twe oczekiwania. Osobiście już z niego korzystałem i sprawiał się bardzo dobrze.

Pozdrawiam

hmm, staram się nie dołączać żadnych dodatkowych bibliotek, poza tym zależy mi tylko na pobraniu danych i wrzuceniu do tabeli, a nie mogę znaleźć w tym DataTables tego czego potrzebuje. A potrzebuje funkcji która wstawi mi pobrane dane do tabeli paczkami np. co 100 rekordów. smile.gif

thx za odpowiedź!
askone
Ten plugin pozwala na pobranie całości danych i ich podzielenie na wiele podstron, które są później obsługiwane bez żadnego doczytywania. To oczywiście tylko jedno z zastosowań tego dodatku. To czego szukasz też jest tam zaimplementowane.

Cytat
Display data from almost any data source
DOM, Javascript array, Ajax file and server-side processing (PHP, C#, Perl, Ruby, AIR, Gears etc)

Z tego co pamiętam można tam podać "DataSource" jako adres skryptu PHP, który będzie zwracał dane w formacie json.

Zapoznaj się z dokumentacją i wtedy dopiero zadecyduj

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.