Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Sesje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Meferot
Istnieje jakaś możliwość żeby z poziomu jquery usunąć sesję, albo uruchomić funkcje php?
Problem z tym, że zrobiłem sobie skrypt do wyświetlania komunikatów, np. po zalogowaniu/wylogowaniu, na zasadzie sesji.
Skrypt podczas wylogowywania tworzy sesje z wiadomością dla użytkownika, potem go przekierowuje na stronę główną i jeśli istnieje sesja to ma pokazać komunikat i jednocześnie usunąć sesję. Zauważyłem, że najpierw wykonywany jest kod php, dopiero potem javascript.
Tak wygląda mój kod:
  1. if(!empty($_SESSION['ots']['msg'])) {
  2. echo '
  3. <div id="showMSG" style="display: none;">'.$_SESSION['ots']['msg'].'</div>
  4. <script>
  5. $(document).ready(function() {
  6. $("#showMSG").show("fast").delay(3000).hide("fast");
  7. });
  8. </script>';
  9. unset($_SESSION['ots']['msg']);
  10. }

Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? Albo polecić jakąś inna technikę wyświetlania komunikatów?
Crozin
1. Jeżeli kod JS umieszczasz w BODY po elementach DOM do jakich się odnosi (tutaj div#showMSG) nie musisz korzystać jQuery.ready().
2. Ten kod jest dobry - będzie działał. Co najwyżej mógłbyś przenieść początkowe ukrywanie wiadomości (obecnie zrealizowane przez atrybut STYLE) do JS-tu (przed show("fast") dodać hide()).
Kildyt
Cytat(Meferot @ 21.01.2011, 21:16:33 ) *
Istnieje jakaś możliwość żeby z poziomu jquery usunąć sesję, albo uruchomić funkcje php?
Sesje są zapisywane po stronie serwera, więc użytkownik (javascript) nie ma do nich dostępu.
Wyślij zapytanie AJAX do skryptu usuwającego sesje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.