Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] Pobieranie danych z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lol2xdlol
Mam problem z pobieraniem danych z bazy danych :/

Spróbowałem takim sposobem : w kod php wrzuciłem :
  1. <?php
  2. $kasa = mysql_query("SELECT 'kasa' * FROM 'logowanie'.'uzytkownicy' WHERE 'kasa' = $kasa");
  3. echo 'Masz '.$kasa.' zł';
  4. ?>

Na moje oko to nie pobiera danych z bazy danych. Otwierając tą stronę pokazuje się : "Masz zł".

Wiecie czemu questionmark.gif
cycofiasz
A na moje oko to nie znasz podstaw. Pierwszy lepszy kurs PHP + mysql i wiadomo o co chodzi
ciekawskiii
Cytat(lol2xdlol @ 23.01.2011, 11:47:51 ) *
Na moje oko to nie pobiera danych z bazy danych.

Bardzo spostrzegawczy jestes. Jak wyzej
Daiquiri
Zdecyduj się czy chcesz pobrać "kasę" czy wszystko *. Przetłumacz sobie na "ludzki" język co napisałeś w zapytaniu.
pomier
Masz coś takiego u mnie działa nie wiem czy oto chodziło ale złaozylem sobie dwie tabele i wszystko dziala

1. <?php
  2. $host = "localhost";
  3. $user = "forum_pomoc";
  4. $pass = "pomoc";
  5. $database = "forum_pomoc";
  6.  
  7. $linkID = mysql_connect($host,$user,$pass) or die("Nie mozna polaczyc z serwerem baz danych.");
  8. mysql_select_db($database, $linkID) or die("Nie mozna znalesc bazy danych.");
  9. //////odczyt//////
  10. $query="SELECT kasa.logowanie, kasa.uzytkownicy, pieniadze.naleznosc, pieniadze.id_kasa FROM kasa, pieniadze WHERE pieniadze.id_kasa = kasa.id";
  11. $result=mysql_query($query);
  12. $znak='zł';
  13.  
  14.  
  15.  
  16. while($row = mysql_fetch_array($result)){
  17.  
  18. echo $return.='Masz='.$row['uzytkownicy'].''.$row['naleznosc'].''.$znak.'';
  19.  
  20. }
  21.  
  22. //////////////////////////////////////
  23. ?>
  24.  

Ja nie jestem programistą ale próbuje co nieco jestem grafikiem ale może to co zrobiłem na coś się nada pozdrawiam

Nie wiem dokładnie jaką masz baze i ile tabelek ale ja sobie zrobiłem tak jak wyżej. Jak chcesz to w exportuj swoją bazę z phpmyadmin w formie SQL to sobie tak jak masz stworze i dam Ci odpowiedź
grassmen
Czy dobrze zrozumiałem:
chcesz pobrać kwotę kasy dla zalogowanego użytkowania z tabeli "uzytkownicy" ?
lol2xdlol
tak, Grassmen. O to mi chodziło.
A pomier : Dzięki za kod winksmiley.jpg postaram się go przetworzyć do moich celów smile.gif

@pomier : Niezbyt udaje mi się przetworzyć twój kod :/ i chyba się nie zrozumieliśmy, bo chodzi mi o coś takiego jak powiedział grassmen. Ale i tak wielkie dzięki winksmiley.jpg

Tak, grassmen, o to mi chodziło. Pomożesz mi questionmark.gif

W phpmyadminie mam bazę danych 'logowanie', a w niej tabelę 'uzytkownicy' , w której znajduje się pole 'kasa' . Typ tego pola to bigint(120) oraz jest użyte Null.
A mój kod po przebudowie wygląda następująco :
  1. <?php
  2. $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', '') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error());
  3.  
  4.  
  5. echo "Udało się połączyć z serwerem!<br />";
  6.  
  7.  
  8. $db = @mysql_select_db('logowanie', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error());
  9.  
  10.  
  11. echo "Udało się połączyć z bazą danych! <br>";
  12.  
  13. $zapytanie =" SELECT 'kasa' FROM 'logowanie' FROM 'uzytkownicy' WHERE 'kasa' = '$kasa'";
  14.  
  15.  
  16. $zapytanie = mysql_query(" SELECT 'kasa' FROM 'logowanie' FROM 'uzytkownicy' WHERE 'kasa' = '$kasa'");
  17. $kasa = mysql_num_rows($zapytanie):
  18.  
  19. echo 'Masz '.$kasa.' zł';
  20. mysql_close($connection);
  21.  
  22.  
  23.  
  24. ?>

Oraz też niezbyt rozumiem, czemu wywala mi błąd prz mysql_num_rows questionmark.gif
wookieb
Zajrzyj TU
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
thek
Naprawdę zanim zaczniesz zadawać pytania sięgnij po pierwszy lepszy podręcznik do sql. Wiesz jak można tłumaczyć to co napisałeś po uzupełnieniu gdzieniegdzie przecinków? Pobierz kasa oraz wszystkie kolumny z tabeli użytkownicy bazy logowanie, gdzie kolumna kasa jest równa $kasa podanego w skrypcie. Czy widzisz tu jakikolwiek sens? Ja nie. To ma być:
Pobierz kasę z tabeli użytkownicy bazy logowanie, gdzie id użytkownika (lub jego login) jest równy temu podanemu w skrypcie. Oczywiście to tylko początek bo potem te dane odczytane z bazy musisz jeszcze wyciągnąć z otrzymanego wyniku, a nie tak jak Ty to zrobiłeś, że w zmiennej $kasa masz od razu wynik. Tutaj sięgnij do tego JAK się odczytuje wyniki uzyskane z bazy danych po stronie PHP. Tak więc najpierw zacznij od przeczytania tego co znajdziesz w PODSTAWOWYCH kursach php i mysql. Bo ewidentnie bierzesz się do czegoś, czego nawet nie raczyłeś poznać nawet w podstawach. Gdybyś chciał poczytać to byś zauważył jak proste błędy robisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.