heh, w google szukałem...
sorry własnie znalazłem na forum

odsyłam następnych gapowiczów pod link:
Temat: Tree drzewkoHmm, ten kod jest dosyć rozbudowany, a mi taki nie jest potrzebny.
Kiedyś 'utłukłem' dosyć prosty kod, ale miał soją wadę, ale na swój sposób jest przydatny.
<?
$dzialy = $this->database->pobRows("SELECT * FROM dzialy ORDER BY Listing ASC");
foreach($dzialy as $rowq){
echo "<div style=\"margin: 0 0 4px 0;padding: 10px;background-color:#00CCCC;border: #CCCCCC solid 1px;color:#fff;\"> <table width=\"100%\">
<tr><td><font style=\"font-size: 14px; font-weight: bold;\">".$rowq->nazwa."</font></td></tr>";
$is = $this->database->num_rows("SELECT * FROM kategorie WHERE dzial='".$rowq->id."'");
if($is){
$pod = $this->database->pobRows("SELECT * FROM kategorie WHERE dzial='".$rowq->id."' ORDER BY Listing ASC");
foreach($pod as $rowq_){
$ise = $this->database->num_rows("SELECT * FROM kategorie WHERE podkategoria='".$rowq_->id."'");
if(!$ise){echo "<tr><td> ".$rowq_->nazwa."</td></tr>";} $is = $this->database->num_rows("SELECT * FROM kategorie WHERE podkategoria='".$rowq_->id."'");
if($is){
echo "<tr><td> ".$rowq_->nazwa."</td></tr>";
$pod_ = $this->database->pobRows("SELECT * FROM kategorie WHERE podkategoria='".$rowq_->id."' ORDER BY Listing ASC");
foreach($pod_ as $rowq__){
$ise = $this->database->num_rows("SELECT * FROM kategorie WHERE podkategoria='".$rowq__->id."'");
if(!$ise){echo "<tr><td> ".$rowq__->nazwa."</td></tr>";} $is = $this->database->num_rows("SELECT * FROM kategorie WHERE podkategoria='".$rowq__->id."'");
if($is){
echo "<tr><td> ".$rowq__->nazwa."</td></tr>"; $pod__ = $this->database->pobRows("SELECT * FROM kategorie WHERE podkategoria='".$rowq__->id."' ORDER BY Listing ASC");
foreach($pod__ as $rowq___){
echo "<tr><td> ".$rowq___->nazwa."</td></tr>"; }
}
}
}
}
}
}
Kod ma przedstawiać subkategorie kategorii w forum.
Nie zadawajcie pytań po co mi takie coś

Po prostu kod najlepiej utworzyć jedną petlę by się zapętlała przez metodę w klasie, gdy parametr w tablicy będzie pusty to zapętlanie się skończy.
Taką prostą metodą można o wiele więcej zrobić niż tą klasą, którą przedstawił
nospor, przynajmniej ja mam takie zdanie.
W metodzie też powinien być kodzik zapisujący cała tablicę, dla cache. Bo nikt nie chce, żeby serwer się zawiesił