Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obsługa portu szeregowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mlattari
Witam!

Czy ktoś ma z tym doświadczenie i może mi polecić coś sprawdzonego do obsługi portu szeregowego po stronie serwera? Chodzi mi o komunikację z różnymi urządzeniami...

Fifi209
Wydaje mi się, że raczej PHP się nie nadaje do takich celów. Zainteresuj się C czy C++.
mlattari
Cytat(fifi209 @ 30.01.2011, 17:55:44 ) *
Wydaje mi się, że raczej PHP się nie nadaje do takich celów. Zainteresuj się C czy C++.

Rozumiem.... A co mam zrobić? Mam obszerny system sprzedaży działający jako serwis www i wykorzystujący skrypty php. Muszę się połączyć z kilkoma portami /dev/ttySx po stronie serwera w róznych celach.
everth
A zapytałeś wyrocznię? Zobacz sobie ten art. Czyli jednak się da. Pewnie musisz dostosować klasę do swoich wymagań - ale pewnie wiesz co robisz.
kiler129
Za późno aby pisać dużo ale ja jako, że dobrze znam jedynie PHP to cały system chipów RFID oparłem o nody na RS485 oraz serwerze w PHP smile.gif [pomijam szczegóły dot. adresownia]
Generlanie obsługujesz to jak zwykły stream fifo - fread, fwrite, stream_select działają świetnie z RSem.
U mnie działa to stabilnie i bezawaryjnie od ponad roku, obsługuje w sumie blisko 500 urządzeń końcowych używając 16 portów RS232 (8 serwerów * 2 kanały).
Fifi209
Ja nigdzie nie napisałem, że się nie da jedynie miałem na myśli inne zastosowanie PHP.
kiler129
Cytat(fifi209 @ 31.01.2011, 08:04:35 ) *
Ja nigdzie nie napisałem, że się nie da jedynie miałem na myśli inne zastosowanie PHP.

Owszem, masz rację ale lepiej napisać dobry kod w PHP (pomimo, że nie zostało do tego stworzone i nie ma libów) niż pisać jakieś kulfony w C++ którego się nie umie.
mls
Cytat(fifi209 @ 30.01.2011, 17:55:44 ) *

Nie nadaje się, bo? Bo to język używany tylko do tworzenia stron? No bez jaj...
Niejedną aplikację (głównie serwery konsolowe działające jako daemony) obsługującą port szeregowy napisałem w PHP, i jakoś żadnych problemów język nie sprawia w tym temacie.

A do autora wątku - przede wszystkim zainteresuj się instalacją modułu DIO (http://pecl.php.net/package/dio) - znacznie ułatwia dostęp do portów. Instalacja jest banalnie prosta, wymaga tylko dostępu do developerskiej wersji PHP (np. na ubuntu wymaga instalacji php5-dev).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.