Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: walidacja formularza function
Forum PHP.pl > Forum > PHP
de_gie
Mianowicie panowie mam taki problem iz chcialbym wykorzystac w php function przedstawie kod
  1. $domena=strtoupper($_POST["domain"]);
  2. $uzytkownik=strtoupper($_POST["uzytkownik"]);
  3. $imie=strtoupper($_POST["imie"]);
  4. $nazwisko=strtoupper($_POST["nazwisko"]);
  5. $telefon=strtoupper($_POST["telefon"]);
  6. $email=strtoupper($_POST["email"]);
  7. $haslo=strtoupper($_POST["password"]);
  8.  
  9.  
  10. //z krok jeden na male litery do directadmin
  11. $domenam=strtolower($_POST["domain"]);
  12. $uzytkownikm=strtolower($_POST["uzytkownik"]);
  13. $emailm=strtolower($_POST["email"]);
  14. $haslom=strtolower($_POST["password"]);
  15.  
  16.  
  17. function czy_poprawny_mail($email)
  18. {
  19. if (!eregi("^[_a-z0-9-]+(\.[_a-z0-9-]+)*@[a-z0-9-]+(\.[a-z0-9-]+)*(\.[a-z]{2,4})$", $email)){
  20. echo 'poprawny';
  21. }else{
  22. echo 'nie poprawny';
  23. }
  24. }

z krok1.php przekazywane jest z formularza wpisany email i jest metoda post do $email i $emailm male i duze litery i jest wstawione function do sprawdzania emaila i nic nie dziala cokolwiek wppisze nic sie nie wyswietla czy poprawnyy czy nie poprawny co jest zle?
cycofiasz
Tylko zdefiniowałes funkcję ale jej nie wywołałeś. Poczytaj jakiś kurs php o funkcjach
de_gie
no wywolalem czy_poprawny_mail(); ale zawsze wyskakuje poprawny czy napisze tylko litere ś bez @ zawsze poprawny
wookieb
http://pl.php.net/filter_var -> FILTER_VALIDATE_EMAIL
de_gie
nie chce innego kodu chce tak jak teraz jest tylko zeby teraz wyskoczyl odpowiedni komunikat
wookieb
To sprawdź co robi eregi i czy aby na pewno dobrze używasz "!"
de_gie
nie jestem programista wiec ciezko cos zrobic jak sie nie zna podstaw a czas goni i goni. ogolnie funkcja jest skopiowana z internetu niby sprawdzone rozwiazanie wiec wydaje mi sie ze powinna dzialac a tu nic
wookieb
Cytat(de_gie @ 3.02.2011, 13:23:31 ) *
nie jestem programista wiec ciezko cos zrobic jak sie nie zna podstaw a czas goni i goni.

To co ty tutaj robisz?
  1.  
  2. if (filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL)) {
  3. echo 'poprawny';
  4. } else {
  5. echo 'nie';
  6. }

de_gie
dzieki dziala super i krotki kod ale wroce do tej mojej function czemu nie dziala zalezy mi na tym function bo przez function mam takie gotowce jak sprawdzanie loginu czy domeny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.