Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Małe pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lomek
Cześć, możecie mi powiedzieć jak sprawdzić czy w formularzu została podana liczba z zakresu od 18 do 80? Z góry dziękuje za pomoc smile.gif Poprzedni temat został zamknięty, więc mam nadzieje że w tym dziale uzyskam odpowiedź zanim znowu go ktoś zamknie.
kadlub
musisz pobrać wartość tego pola GET albo POST i porównać np w if
Piogola
Twój poprzedni temat nie został zamknięty bez powodu ( zła nazwa tematu, te informacje znajdziesz w każdym artykule o podstawach ). Podpowiem Ci, że musisz użyć instrukcji warunkowej (if) oraz stworzyć dwa warunki: liczba >= 20 i liczba <= 80
Ulysess
  1. echo $_GET['nazwa_pola'];
  2. echo $_POST['nazwa_pola'];

w zależności czy w form -> method="" masz podane czy POST lub GET będzie działać któreś z powyższych rozwiązań . Jeśli chcesz żeby user miał możliwość liczby (prawdopodobnie wieku) w przedziale 18 - 80 w formularzu skorzystaj z SELECTa
oczywiście ktoś może spreparować form i jako wiek wysłać obojętnie jaką wartość dlatego przy weryfikacji formularz skorzystaj wpierw z zrzutowania zmiennej (np) $_POST['wiek'] do INT czyli

1. $wiek = (INT)$_POST['wiek'];

a następnie:
  1. if($wiek > 18 AND $wiek <= 80)
  2. {
  3. echo 'wiek jest w przedziale 18-80';
  4. }
  5. else {echo 'nieprawidłowa wartość';}
wookieb
Cytat(Lomek @ 4.02.2011, 17:20:27 ) *
Poprzedni temat został zamknięty, więc mam nadzieje że w tym dziale uzyskam odpowiedź zanim znowu go ktoś zamknie.

Czy aby na pewno chcesz się bawić w kotka i myszkę?
Forum jest do pomocy a nie do "uczenia" kogoś kto nie chce się nauczyć.
Zamykam. Kolejny taki typu temat zostanie odpowiednio nagrodzony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.