Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: imagefttext problem z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamiel911
Witam,
Przesylam text postem (polskie znaki wysylane sa prawidlowo) i chce go wykorzystac za pomoca imagefttext. Kodowanie w obu dokumentach ustawione jest przez program na UTF-8. Probowalem z iconv:
  1. pobierz, plaintext
  2.  
  3. [php]$ciag = iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8', $ciag);
  4. return $ciag;

i rozne modyfikacje z tym kodowaniem.

ale cały czas wywala mi krzaki.

Tekst wysylany jest w UTF-8 (z polskimi znakami-sprawdzone), tylko imagefttext robi z niego krzaki.Macie pomysl jak to rozwiazac?
cycofiasz
Czcionka na pewno ma polskie znaki?
kamiel911
Wydaje mi sie,ze tak. Sprawdzalem 3 windowsowskie. a jak powinno byc teoretycznie z kodowaniem? wszystkie pliki na utf-8,tak?
cycofiasz
Zawsze pisałem w utf-8 , używając Ariala i nie było problemów ze znakami polskimi.
kamiel911
Sprawa wyglda jednak nieco inaczej. Tzn. krzaki pojawiaja sie jak zmieniam z UTF-8 na ISO-8859-2. Natomiast jak zmieniam w druga strone, to wywala blad i nie wykonuje funkcji. Uzywam Ariala i koduje wszystkie w utf-8.
cycofiasz
Skoro kodowanie dokumentów ustawione masz na utf-8 to może zbędne jest używanie iconv?

Daj może pełen kod.
kamiel911
Problem rozwiazany:

1. function pl($ciag) {
  2.  
  3. $znaki = Array (
  4. "ą"=>"ą",
  5. "Ą"=>"Ą",
  6. "ę"=>"ę",
  7. "Ę"=>"Ę",
  8. "ł"=>"ł",
  9. "Ł"=>"Ł",
  10. "Ń"=>"Ń",
  11. "ń"=>"ń",
  12. "Ś"=>"Ś",
  13. "ś"=>"ś",
  14. "Ź"=>"Ź",
  15. "ź"=>"ź",
  16. "Ż"=>"Ż",
  17. "ż"=>"ż",
  18. "Ć"=>"Ć",
  19. "ć"=>"ć",
  20. "ó"=>"ó",
  21. "Ó"=>"Ó",
  22. );
  23.  
  24.  
  25. return strtr(ciag,$znaki);

zamiast liter po=> powinien byc kod szesnastkowy: http://webdesign.art.pl/atelier/ISO_8859-2.html
franki01
Jeżeli napisałeś, że tekst wysyłasz w UTF-8, to przy iconv pomyliłeś kolejność argumentów. Tekst wysyłasz w UTF-8, a potem przetwarzasz jakby był w ISO znów na UTF-8.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.