w tabeli mam na przykład
włochy zapisane w mysql jako WĹochy
i mam wyszukiwarkę, ktróra wysyła ajaxem tresc i wraca z odpowiedzą:
if (self.xmlHttpReq) { self.xmlHttpReq.open("POST", "search.php"); self.xmlHttpReq.setRequestHeader('Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); self.xmlHttpReq.onreadystatechange = function () { if (self.xmlHttpReq.readyState == 4) { document.getElementById('Result').innerHTML = self.xmlHttpReq.responseText;
search.php
header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT" ); header("Last-Modified: " . gmdate( "D, d M Y H:i:s" ) . "GMT" ); header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate" ); header("Pragma: no-cache" ); header("Content-Type: text/xml; charset=utf-8"); //Create the XML response. $xml = '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><root>'; $szukany=$_POST['search']; //szukam $szukam1=mysql_query("Select id,nazwa from country where nazwa Like '$szukany%'"); $ileszukam = mysql_num_rows($szukam1); while($row=mysql_fetch_array($szukam1)) { $xml .= '<countries id="' . $row['id'] . '">'; $xml .= '<name>' . htmlspecialchars($row['nazwa']) . '</name>'; $xml .= '</countries>'; } $xml .= '</root>'; echo $xml;
jak wezme echo $szukany to mi wyświetla w%u0142ochy
czyli nie wyszukuje i co ja moge teraz zrobić?