Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Tablice,pętle i zapytania do mysl
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
modziar
Witam

Mam następujący problem,pobieram dane z mysql i przez funkcje mysql_num_rows zwraca mi liczbe wyników, liczba zgadza się z zamysłem zapytania które stworzyłem czyli ogólnie wygląda na to że zwraca wszystkie wyniki które zwrócić się powinny.Teraz próbuje się do nich dostać przez mysl_fetch_array niby nie wyrzuca błędów ale dajmy na to $wynik[0] się wyświetla a $wynik[1] już nie,zgodnie z num rows wyników jest 6,a tablica tak mi się przynajmniej wydaje jest jednowymiarowa.Problem rozwiązałem pętla while teraz wyświetla się wszystkie 6 wyników i są one takie jak być powinny.Ale problem jest inny,zakładamy że mam wynik 2,3,4,7,3,9 są to id które chciałem pobrać i teraz dla każdego id chcę pobrać 3 konkretne wartości z tabeli (dajmy na to imie nazwisko plec) zapytaniem do mysql i każde 3 wartości umieścić w osobnej dajmy na to tabelce i wyświetlić na stronie.

Czyli efektem końcowym ma być 6 tabelek z danymi 6 ludzi o różnych id które pobrałem sobie na początku
wookieb
1) KOD?
2) Przeczytałeś podstawowy kurs obsługi baz danych w php? (a szczególnie mysql)
modziar
Ale do czego ci tu kod?

Problem jest prosty mam sześć numerów id w tablicy array

$tablica=array('1','2','3','4','5','6')

Te numery to ID użytkowników,dla każdego z osobna chcę pobrać jego dane i każdy ma być w jakiejś ramce nie wiem za bardzo jak mam to zrobić
obiła mi się referencja,foreach,while,i konstruktor ale jak to zjeść to już zagadka.

czyli cos takiego

i to zapytanie ma mi sie jakby 6 razy powtarzac dla kazdego id mysql_query(SELECT cos tam FROM coś tam WHERE id=1 <i w tym miejscu musi być zmienna która mi będzie podstawiała to id z tablicy
a wynik dla kazdego id i te 3 rzeczy ktore chce pobrać w osobnej ramce
Daiquiri
Jak to po co kod? Nikt nie będzie pisał tego za Ciebie od zera. Pokaż co już masz, sprawdzimy co Ci nie działa. Nie napisałeś też czy te dane (imie, nazwisko) masz w tej samej tabeli czy innej.Nie możesz skorzystać z czegoś na kształt msql_fetch_row ?
modziar
Mogę ze wszystkiego skorzystać tylko mi powiedz jak mam to zrobić dla takiego przypadku.

Napiszę jeszcze raz w tablicy mam 6 numerów id do każdego id są przypisane jakieś wartości dajmy na to 10 w jakiejś tam tabeli,ja chcę wybrać tylko 3 wartości dla każdego id te same i wiem jak skonstruować takie zapytanie.Tylko jak pobrać te id z tablicy i wstawić do 6 różnych zapytań a efekt każdego zapytania wsadzić z tymi 3 wartościami do tabelek na stronie.

ma być coś takiego

----------
id 1
asia
basia
kasia
--------

-------
id2
kasia
masia
ptasia
----

itd na stronie
Daiquiri
Zerknij w dokumentację, bo jeżeli dobrze rozumiem co chcesz uzyskać, to nawet nie zerknąłeś w podanego przeze mnie linka wyżej - co skutkuje obniżaniem się mojego poziomu tolerancji. Jeżeli dokumentacja jest dla Ciebie niejasna skorzystaj z google. Zerknij na przykład#2 czy #3 tutaj. I jeszcze raz dla pewności: upewnij się, że masz za sobą lekturę kursu mysql czy php, zanim zadasz ponownie to samo pytanie smile.gif. Chyba, że Twój problem stanie się bardziej konkretny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.