Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]ID plyty głównej, bądź innego podzespołu PC
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Czy da sie za pomoca skryptu pisanego w PHP pobrac ID plyty glownej, badz innego podzespolu PC usera, ktory przeglada moja strone?
Crozin
Nie.
kaźmirz
W takim razie, czy jest jakis inny sposob, aby wylapac usera ze zmiennym ip - bo prawde mowiac pomysly juz mi sie skonczyly?
Crozin
Było już wiele razy o identyfikacji użytkowników, wystarczy poszukać - nie ma w pełni skutecznej metody.
kaźmirz
Tak wiem, info o przegladarce, systemie, rozdzielczosci, ew. ciastka - co praktycznie nie daje nam nic.
Troll takie zabezpieczenia omija w kilka sekund - czyt. odpala drugiego browsera i zmienia ip (rozlacza neo) i wszystkie te zabezpiecznie mozna wrzucic do kosza, bo tylko niepotrzebnie obciazaja portal smile.gif
Ech, zeby w koncu wprowadzono jakas identyfikacje userow, a nie zeby jeden troll mial mozliwosc niszczenia pracy kilkuset userow....
Crozin
Flash - LSO
JS - WebStorage

Oczywiście można to bez problemu wyłączyć, ale mało który użytkownik zdaje sobie sprawę z istnienia tego.

Cytat
Ech, zeby w koncu wprowadzono jakas identyfikacje userow, a nie zeby jeden troll mial mozliwosc niszczenia pracy kilkuset userow....
Niestety ale niektórzy politycy mają takie chore zapędy.
Mephistofeles
Ciasteczka flashowe to dobre rozwiązanie, spora część userów nawet nie wie, że istnieją, a tym bardziej jak je usunąć.
kaźmirz
Cytat(Crozin @ 12.02.2011, 02:00:45 ) *
Niestety ale niektórzy politycy mają takie chore zapędy.

Niestety? To lepiej jak jedno dziecko neo, zasmieca ci notoryczne forum, bloga etc. bez konsekwencji?
Oczywiscie nie chodzi mi o identyfikacje osobowa (imie, nazwisko, adres), tylko o jakis staly identyfikator (np. modemu), ktory mozna pobrac poprzez php i go ew. blokowac.

Cytat(Mephistofeles @ 12.02.2011, 14:05:19 ) *
Ciasteczka flashowe to dobre rozwiązanie, spora część userów nawet nie wie, że istnieją, a tym bardziej jak je usunąć.

A czy takie ciasteczko utworzone np. na firefoxie, dzialaja takze, jak uzyjemy innej przegladarki?
Bo ten typek, ktorego staram sie zablokowac, zmienia przegladarki...
Crozin
Cytat
Niestety? To lepiej jak jedno dziecko neo, zasmieca ci notoryczne forum, bloga etc. bez konsekwencji?
To jest niestety cena "wolności" i anonimowości w sieci. Jedynym rozwiązaniem jest wymuszenie logowania, a by proces rejestracji nie pozwalał na tworzenie wielu kont przez jedną osobę trzeba zweryfikować ją jakimiś rzeczywistymi danymi typu nr tel, nr konta bankowego, adres itp.
Cytat
Oczywiscie nie chodzi mi o identyfikacje osobowa (imie, nazwisko, adres), tylko o jakis staly identyfikator (np. modemu), ktory mozna pobrac poprzez php i go ew. blokowac.
Zarówno IPv4 jak i IPv6 umożliwiają identyfikację właściwie opartą wyłącznie o adres IP. Więc takie coś przez najbliższych kilkanaście-kilkadziesiąt lat (póki IPv6 nie zostanie zastąpiony) takie coś nie będzie możliwe.
Cytat
A czy takie ciasteczko utworzone np. na firefoxie, dzialaja takze, jak uzyjemy innej przegladarki?
To jest sprawa wewnętrzna Flasha, tylko on ma do tego dostęp. Ale o ile kojarzę to różne przeglądarki mają dane składowane oddzielnie - ale nie jestem pewien. Możesz to sprawdzić przy pomocy odtwarzacza YouTube, który zapisuje w takim ciastku poziom głośności - zmień w jeden przeglądarce, a następnie otwórz drugą przeglądarkę i sprawdź czy głośność w odtwarzaczu jest taka jak w pierwszej.
Mephistofeles
Od tego są odpowiednie służby, można powiadomić dostawcę o działaniach takiego dzieciaka, odetną internet na jakiś czas i się skończy zabawa.
everth
Cytat
To jest niestety cena "wolności" i anonimowości w sieci. Jedynym rozwiązaniem jest wymuszenie logowania, a by proces rejestracji nie pozwalał na tworzenie wielu kont przez jedną osobę trzeba zweryfikować ją jakimiś rzeczywistymi danymi typu nr tel, nr konta bankowego, adres itp.

Gwarantuje ci że o ile to forum nie zawiera biznesowo przydatnych informacji to ruch na nim spadnie do zera. Casus naszej-klasy jest wystarczająco pouczający. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zainstalowanie jakiegoś antyspamowego automatu bądź ręczna moderacja - ewentualnie kombinacja tych dwóch.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.