powiedzmy że robie spis książek i mam w bazie cos w tym stylu
baza ksiazki
id tytul autor user
1 a aaa 1
2 b bbb 1
3 c ccc 2
baza wypozyczone
id idksiazki rokwyporzyczenia
1 1 2010
2 3 2011
i chce na stronie zrobic takie okienka KSIAZKI WYPOZYCZONE, KSIAZKI NIE WYPOZYCZONE, WSZYSTKIE, WYPOZYCZONE W ROKU 2010, WYPOZYCZONE W ROKU 2011
to tera po kolei:
class ksiazki //tworze klase ksiazki { public $user //i co i teraz po kolei funkcje?? function wypozyczone($user) { select * from ksiazki where id=user //mam id ksiazki select * from wypozyczone return wypozyczone } function niewypozyczone($user) { select * from ksiazki where id=user //mam id ksiazki select * from wypozyczone return wypozyczone } function wypozyczone($user) { select * from ksiazki return ksiazki } //itd itd?? } ..
wiem ze przyklad z ksiazki to troche nie w ten czas, ale mniejwiecej o to chodzi, ale w takim wypadku nie potrzbuje klasy ani obiektow tylko same funkcje spokojnie wystarcza
Jesli ktos ma chwile czasu i moze mi wytlumaczyc po co tak wlasciwie to programowanie obiektowe, albo zna jakies strony gdzie bedzie rozwiniety jakis przyklad ktory jest naprawde godny uwagi , nie chodzi mi o zapalanie lampy czy ustawianie imion ludzi tylko cos co mi naprawde pokaze ze programowanie obiektowe przyspiesza prace a przy okazji sie tego naucze.
Pozdrawiam