W pliku dodającym rekordy do bazy staram się usunąć niebezpieczne znaki - standardowa procedura. Korzystałem z manuala układając skrypt, a mimo to wywala mi błąd - czy ktoś mógłby mi wskazać, co robię źle?
skrypt:
//-------------------------------------------------------// $wyrazenia[0] = '/insert/'; //wyrazenia zabronione $wyrazenia[1] = '/select/'; $wyrazenia[2] = '/where/'; $wyrazenia[3] = '/""/'; $wyrazenia[4] = '/``/'; $wyrazenia[5] = '/\/'; $wyrazenia[6] = '/=/'; $wyrazenia[7] = '/union select/'; $wyrazenia[8] = '/from/'; $wyrazenia[9] = '/into/'; //az dotad //------------------------------------------------// $zastepstwa[9] = 'umiesc'; $zastepstwa[8] = 'wybierz'; $zastepstwa[7] = 'gdzie'; $zastepstwa[6] = '/ /'; $zastepstwa[5] = '/ /'; $zastepstwa[4] = '/ /'; $zastepstwa[3] = '/ /'; $zastepstwa[2] = '/wybierz/'; $zastepstwa[1] = '/z/'; $zastepstwa[0] = '/do/'; //az dotad //--------------------------------------------//
A blad wyglada tak, ze Warning: preg_replace() [function.preg-replace]: No ending delimiter '/' found
wywala go w ostatniej linii, przy preg_replace, ale rozumiem, ze problem ma wczesniej, tylko nie wiem gdzie, wszedzie mam '/' na swoim miejscu chyba?
Pytanie drugie: czy ktoś ma pomysł, jak zapisać do $wyrazenia znak ' ?