Mam problem z ustawieniem dobrej walidacji dla formularza po stronie przeglądarki.
Wszystkie inne pola już mam pozostało mi tylko pole email i adresu strony.
Nie mogę za pomocą funkcji match() znaleźć dobrego rozwiązania. Dla maila jeszcze się coś w necie wygrzebie ale dla adres url już nie mogę... Chce tylko by łapało mi od http(s)://www.moja.domena.pl/ (może być łącznik zamiast kropki taki jak "-" oraz "_")
a znowu w mailu muszę mieć możliwość pisania dwoczłonowego przodu i wieloczłonowego tyłu tj. moj.email@moja.domena.pl
Jeśli może wam coś w tym pomóc to dam funkcję jaką ułożyłem po stronie serwera ale niestety nie łapie ona w js....
if(ereg("^[a-zA_Z0-9_\-]+[a-zA_Z0-9_\-\.]+@+[a-zA-Z0-9\-]+\.[a-zA-Z0-9\-\.]+$", $_POST['firm_mail'])){
A w javascript słyszę coś mniej więcej takiego...
if(email.match(/^([A-Za-z0-9\-]*\w)+@+([A-Za-z0-9\-]*\w)+(\.[A-Za-z]*\w)+$/) == null){
if(www.match(/(\w+:)\/\/([\w.]+)\/(\S*)/) == null){
I ni diabła nie są one na tyle uniwersale jak ja potrzebuje... Od razu piszę że zabronione jest używanie jakichkolwiek innych znaków specjalnych niż "." "-" "_"
Mógłbym zrobić to w sposób że zabronię wpisywania innych znaków niż te i po prostu wywalać błąd zawsze gdy jest użyty inny znak specjalny ale chodzi mi o to by użytkownicy zachował formę i nie pisał byle czego lub nie popełniał błędu przy wpisywaniu tych wartości...
Pozdrawiam i z góry dziękuje za uwagę