Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Katalog produktów - czego się nauczyć? Jak zacząć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
glizda
Witam,
chciałbym stworzyć portal, który zaoferuje :

- możliwość rejestracji/logowania użytkowników
- możliwość dodawania produktów, które muszą być zaakceptowane przez administratora
- możliwość oceniania ("system gwiazdek") i komentowania artykułów
- prosty profil użytkownika (dane kontaktowe)

Nie ma to być kolejna joomla czy podobny kombajn.
Moje założenia to katalog produktów z ocenami i komentarzami.

Znacie może coś "gotowego"?
Ale nie o to chcę tutaj pytać.

Głównie moje pytanie dotyczy tego - czego muszę się nauczyć aby móc napisać coś takiego?
PHP + MySQL? Jak zacząć?

Sam HTML i CSS już opanowałem, więc jeżeli chodzi o budowę wizualną strony - poradzę sobie.

Z góry dziękuję za komentarze.
Pozdrawiam
lukasz91
Na początek poznać składnię PHP, filozofię OOP (programowanie obiektowe), a potem... pisać, pisać i pisać skrypty biggrin.gif
CuteOne
Ściągnij sobie ebooka helionu poświęconemu PHP [pełno tego] do tego skrypt gry - posiada wszystko co potrzebujesz. Innymi słowy podczas nauki łącz teorię z praktyką. I nie słuchaj tego wyżej bo do OOP trzeba poznać podstawy.
emajl22
Cytat(CuteOne @ 13.02.2011, 22:27:57 ) *
do tego skrypt gry

tego pana wyżej także.

ściągnij sobie prosty system newsów, księgi gości, prostą galerie i przerabiaj, później sam próbuj takie coś napisać. Dużo czasu poświęć na analize kodu i będzie dobrze
lukasz91
Cytat(CuteOne @ 13.02.2011, 22:27:57 ) *
I nie słuchaj tego wyżej bo do OOP trzeba poznać podstawy.

Owszem, trzeba znać podstawy. Jednak jeśli założyciel postu chce na poważnie zająć sie programowaniem powinien, zaraz po poznaniu podstaw, uczyć się OOP. Lepiej od razu wyrobić sobie dobre nawyki niż przesiadać się potem ze strukturalnego. I na początek może tylko poczytać o co chodzi w OOP, a dopiero poznając PHP, poszerzać również więdzę na temat programowania obiektowego.
CuteOne
emajl22: czytając twoje odpowiedzi w innych tematach wstydził bym się pouczać innych...
gry via www posiadają WSZYSTKO czego potrzebuje nowy aby wiedzę nabytą w teorii przełożyć na praktykę.

lukasz91: jakich nawyków chcesz uczyć kogoś kto nie ma pojęcia jak korzystać ze zmiennych, pętli itp. itd.?
powiedzmy sobie szczerze bez podstawowej wiedzy na temat PHP nie można pisać poprawnych skryptów w OOP - no chyba, że mówimy o czymś w rodzaju "Hello, world"
emajl22
Cytat(CuteOne @ 14.02.2011, 11:42:12 ) *
emajl22: czytając twoje odpowiedzi w innych tematach wstydził bym się pouczać innych...
gry via www posiadają WSZYSTKO czego potrzebuje nowy aby wiedzę nabytą w teorii przełożyć na praktykę.

lukasz91: jakich nawyków chcesz uczyć kogoś kto nie ma pojęcia jak korzystać ze zmiennych, pętli itp. itd.?
powiedzmy sobie szczerze bez podstawowej wiedzy na temat PHP nie można pisać poprawnych skryptów w OOP - no chyba, że mówimy o czymś w rodzaju "Hello, world"

a co moje posty mają do tego tematu? nie uważam się za Bóg wie kogo, ponieważ sam jestem średnio początkujący, więc odpuść sobie takie komentarze. Gdyby przyszło mi na pierwszy ogień przerabiać grę php to bym się zesrał, a nie czegoś nauczył, a że Ty jesteś wybitnie zdolny i zaczynałeś od przerabiania wieeeelkich skryptów (w których zazwyczaj kod jest przestarzały i niezrozumiały) to szacunek dla Ciebie.

najlepiej to zainwestować w dobrą książkę poświęconą programowaniu i czytać, czytać, pisać, pisać.. a programowanie obiektowe zostawić sobie na deser
Daiquiri
Przepraszam bardzo, ale czy dobre nawyki wynikają wyłącznie z programowania obiektowego? Proszę Was... "dobre nawyki" można stosować wszędzie. Jak już (słusznie z resztą) zauważył CuteOne, aby zająć się OOP trzeba umieć programować strukturalnie. To, czy do nauki posłuży nam "prosty skrypt" a la system newsów czy polecany przez CuteOne skrypt gry jest kwestią indywidualną. Jedno jest pewne, prostych skryptów w sieci jest mnóstwo, sporo jednak ma bardzo małą wartość merytoryczną.

To, co w moim mniemaniu przyda się autorowi tematu to poznanie algorytmiki i dużo cierpliwości.

@emajl22
Przestarzały w jakim sensie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.