Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHPUnit - problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zoamel
Witam.

Ostatnimi czasy udało mi się wejść w posiadanie takiej oto książki http://www.amazon.com/Agile-Web-Applicatio...3158&sr=8-1

Wszystko bardzo fajnie tylko natknąłem się na pewien problem z PHPUnit. Otóż instaluję go poprzez pear takimi poleceniami (Według instrukcji na oficalnej stronie):

pear channel-discover pear.phpunit.de
pear channel-discover components.ez.no
pear channel-discover pear.symfony-project.com
pear install phpunit/PHPUnit

Całość się zainstalowała bez problemu tylko, że nie za bardzo mam pojęcie jak teraz odpalić to ustrojstwo z konsoli bo nigdzie nie mogę znaleźć pliku odpowiedzialnego za to. Gdy wpisuje "phpunit --version" w konsoli to ubuntu chce zebym je zainstalował przez apt-get, a przecież niby powinno już być zainstalowane smile.gif Mój system to ubuntu 10.04.

Ma ktoś pomysł jak to ugryźć ? Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
Crozin
Plik/program phpunit to tylko mały skrypt w PHP, który odpala całego PHPUnita. By móc odpalać go w taki sposób musisz upewnić się, że:
1. Plik znajduje się w którymś z katalogów podanych w zmiennej systemowej PATH. Jeżeli nie ma go w żadnym z katalogów utwórz link do niego:
  1. $ ln -s /path/to/phpunit /usr/bin/phpunit
(nie kojarzę dokładnej struktury katalogów Ubuntu, ale rozumiesz o co mi chodzi).
2. Plik musi mieć uprawienia do uruchamiania:
  1. $ chmod +x /path/to/phpunit

3. Dyrektywa include_path w ustawieniach PHP musi zawierać ścieżkę do katalogu z bibliotekami PEARa.
dudek2
Witam,
Mam problem z PHPUnit na serwerze WAMP. Wydaje mi się, żę robię wszystko według instrukcji tzn. najpierw instaluje pear przez go-pear.phar w katalogu z php, potem przez pear i tak:
  1. pear channel-discover pear.phpunit.de
  2. pear channel-discover components.ez.no
  3. pear channel-discover pear.symfony-project.com
  4. pear install phpunit/PHPUnit
i tak
  1. pear upgrade PEAR
  2. pear config-set auto_discover 1
  3. pear install pear.phpunit.de/PHPUnit
. Potem uaktualniam też include_path o ścieżkę do pear w obu php.ini. I niestety nie tworzy mi się katalog PHPUnit w katalogu pear w ogóle. A on chyba jest wymagany bo np. CakePHP zgłasza taki błąd, że nie może znaleźć PHPUnit/Autload.php. Macie może jakąś wskazówkę, co robię źle?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.