beat
17.02.2011, 13:50:52
Witam.
Napisałem funkcję która umożliwi wysłanie pliku z dysku wczytanie z niego danych a następnie usuwa go.
Ale potrzebował bym zrobić coś takiego żeby utworzony na serwerze plik pozostawał dopóki użytkownik znajduje się na stronie, lub ewentualnie do momentu wygaśnięcia sesji albo żeby stare pliki lub foldery były usuwane z serwera co jakiś czas.
Czy istnieje w ogóle taka możliwość ?
strife
17.02.2011, 14:49:32
Hej,
Możesz stworzyć skrypt, który będzie odpalany w cronie co jakiś czas usuwający pliki starsze niż np. 1 dzień. To jest pierwsze rozwiązanie, najprostsze.
Z wygaśnięciem sesji też dało by radę, ale jest to już bardziej skomplikowane. Musiałbyś obsługiwać sesję ręcznie np. w bazie i tam razem z usunięciem starych sesji usuwać wszystkie pliki użytkownika.
beat
17.02.2011, 18:12:22
Dzięki za szybką odpowiedź.
Szczerze mówiąc do tej pory nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego jak cron. Ale z tego co poczytałem na jego temat na serwerze który dostałem od mojej uczelni raczej nic z tym nie zrobię (znalazłem na mim plik crontab ale nie mogę go nawet otworzyć, a co dopiero myśleć o edycji).
Chyba trzeba pomyśleć nad jego zmianą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.