Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Captcha bez Captchy :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Taifun
Czy są jakieś techniki pozwalające na odciążenie użytkowników od przepisywania kodów, udzielania odpowiedzi i innych tego typu captch.
Jakieś sprytny zabieg w kodzie PHP?
_Borys_
Odciążenie czyli zautomatyzowanie odczytu capcha, tak ?
Dobre biggrin.gif, spamerzy napewno wiedzą.
Crozin
@_Borys_: Przeczytaj sobie treść wątku jeszcze raz.

Co do tematu... jest wiele technik: Przykładowo ukryte pole formularza którego wartość musi być pusta (wiele botów wypełnia wszystkie pola jak lecą) albo sprawdzanie czasu wypełnienia formularza (raczej ciężko człowiekowi wypełnić formularz w 1 sek - nawet jeżeli go tylko poprawia).
sadistic_son
Cytat(Crozin @ 17.02.2011, 20:01:57 ) *
raczej ciężko człowiekowi wypełnić formularz w 1 sek
A jeśli się loguje po raz któryś i nazwę użytkownika i hasło ma już zapisane w przeglądarce? Zaraz po załadowaniu strony można klikać w "Zaloguj" i gotowe... nawet i 0,9 sek. może to zająć wink.gif
Vincenzo
Cytat(sadistic_son @ 18.02.2011, 00:06:04 ) *
A jeśli się loguje po raz któryś i nazwę użytkownika i hasło ma już zapisane w przeglądarce? Zaraz po załadowaniu strony można klikać w "Zaloguj" i gotowe... nawet i 0,9 sek. może to zająć wink.gif

Jak boty się logują to jest źle, ale skoro się logują, to znaczy, że już mają konta.
Autorowi chyba raczej chodziło o rejestrację, albo to ja źle myślę po północy smile.gif

Tak czy siak w mojej opinii lepiej zabezpieczać miejsce rejestracji zamiast logowania. smile.gif
sadistic_son
Mając pecha można natrafić na stronie na pola ponazywane tak samo jak na innej, na której już mamy powypełninane pola, wtedy na naszej już sie pola same uzupełnią mimo, że pierwszy raz na nią wchodzimy.

Cytat(Vincenzo @ 18.02.2011, 00:09:56 ) *
albo to ja źle myślę po północy smile.gif
O shit exclamation.gif Już tak późno... spadam smile.gif
Taifun
motyw z ukrytymi polami jest dobry.
Znalazłem jeszcze dopisywanie przez javascript ukrytych pól ale wtedy użytkownik musi mieć javascript w przeglądarce.
Macie jeszcze jakieś pomysły?
Stosuje ktoś może Akismet - antyspam API?
Vincenzo
Zawsze możesz pokombinować coś z ciastkami (mówię o rejestracji)
Np ustawiasz takie 5 sekundowe ciastko, zwykły user pomyśli, że źle kliknął, a bot już stwierdzi, że wszystko zrobił smile.gif

Niestety nie stosuję antyspamu API
erix
Ja korzystam ze Sblam oraz blacklisty ipków. Całkiem skutecznie działa.
tehaha
z ciekawszych rozwiązań widziałem jeszcze to http://wcaptcha.wozia.pt/sample.php i to http://accessibiliteweb.com/stuff/captcha-slider.html, niestety wymaga js
Wilu88
A jakiś pomysł jak ugryźć to odliczanie? Bo rozumiem że najprościej JS ale co wtedy gdy użytkownika ma wyłączone?
sadistic_son
Odliczanie? Nic prostszego, nawet i w samym php. Przy otwieraniu strony z formem do bazy wpisujesz time(); a po kliknieciu w przycisk wsylania sprawdzasz np czy obecny czas jest wiekszy o np. 3 sekundy od tego z bazy:
  1. //przy otwieraniu formularza
  2. $now=time();
  3. mysql_query("INSERT INTO tabela VALUES (NULL, $user , $now");
  4.  
  5. //po kliknieciu w submit
  6. if($czas_z_bazy < time()+3){
  7. //ok
  8. }else{
  9. //nie ok
  10. }
Taifun
Sposób 1:
Cytat
# użytkownik rusza myszką, można wykryć akcje onClick ? bardzo mało użytkowników działa bez używania myszki

I inny ciekawy sposób ale wymaga JS:
http://sf.jogger.pl/2010/04/05/jak-zabezpi...z-przed-spamem/
Crozin
Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że te metody czasami omyłkowo potrafią potraktować człowieka jako bota. Dlatego też w momencie gdy przy pomocy takiej nieinwazyjnej metody wykryjesz bota zamiast przerywać działanie skryptu wyświetl mu stronę na której trzeba uzupełnić tą nieszczęsną CAPTACHA-ę. Zatrzyma to boty, a ludziom da możliwość potwierdzenia że rzeczywiście są ludźmi.
Taifun
Znacie kogoś kto nie używa java script w przeglądarce (nie dbam o użytkowników telefonów)?
erix
Cytat
(nie dbam o użytkowników telefonów)?

Strzelasz sobie w stopę.
sadistic_son
Cytat(Taifun @ 18.02.2011, 17:45:49 ) *
nie dbam o użytkowników telefonów

Zależy od tematyki strony. Choć prawdą jest, że na razie to rzeczywiście nie jest problem, jednak w przyszłości będzie ich zdecydowanie przybywać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.