Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Przekierowanie 301 .htaccess - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Witam
Proboje wedlug wskazowek przekierowac domene moja-domena.pl na katalog moja-domena.pl/forum/ i bledy mi wyskakuja.
Cytat
Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.

A oto zawartosc .htaccess, ktory znajduje sie poza katalogiem forum.
Kod
RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ http://www.moja-domena.pl/forum/$1 [R=301,L]
erix
Bo masz zapętlone przekierowanie. wink.gif Ten warunek jest spełniony zarówno dla adresu bez /forum jak i z tym dopiskiem.

Musisz sprawdzać, czy w adresie jest już poszukiwana przez Ciebie cząstka:
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. RewriteCond %{REQUEST_URI} !/forum
[APACHE] pobierz, plaintext

przed RewriteRule. Ew. dostosuj sobie ten kawałek do ignorowania wielkości liter, ale to już praca domowa. wink.gif
kaźmirz
Dzieki za pomoc - dziala
Co do wielkosci liter, to probowalem z flaga [NC], ale nie dziala :/
Jesli bys mogł podac rozwiazanie tego problemu, to bedzie wdzieczny - zlituj sie, bo juz sil nie mam na szukanie, caly dzien dzisiaj siedze na serwerze i dlubie wink.gif

PS. Widze pewien blad w zalozeniach? tego przekierowania, poniewaz gdy wpisze moja-domena.pl/nieistniejacy_katalog to pojawi sie blad firefoxa zamiast blad 404.
Chyba trzeba by bylo napisac regule, ktora przekierowuje tylko wtedy, gdy wpiszemy samo moja-domena.pl bez dodatkow po slashu...
erix
Lepiej pokaż, jak tą flagę dodałeś.
kaźmirz
Robilem tak
Cytat
RewriteRule ^(.*)$ http://www.moja-domena.pl/forum/$1 [R=301,L,NC]

i tak:
Kod
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/forum [NC]

ale zastanawiam sie, po co mam brac pod uwage wielkosc liter - na wypadek jakby ktos napisal FORUM zamiast forum ?
Bo jesli tak, to nie ma to znaczenia poniewaz nawet bez htaccessa wpisujac forum z duzej litery wyskoczy blad 404.
Jesli chodzi o domene i wielkosc liter, to htaccess daje sobie rade bez flag - rozpoznaje duze i male litery i dobrze przekierowuje.

Poza tym, doszedlem do wniosku, ze cale to przekierowanie jest zle, poniewaz gdy ktos wpisze sciezke do nieistniejacego katalogu, np. www.moja-domena.pl/costam, to zamisat strony bledu 404, bedzie komunikat firefoxa, ktory podalem w pierwszym poscie.
Dalo by sie zrobic tak, aby htaccess przekierowywal tylko wtedy, gdy wpiszemy sama domene, bez podkatalogow?
erix
Również modyfikujesz REQUEST_URI, pomyśl. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.