Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Background dopasowujący się do długości tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uglukha
Witajcie,
mam taki głupi problem, mam dwa DIVy, jak na obrazku.

"pozycja a" i "pozycja bbbbb" to paragrafy P ze stylem:
  1. background-color: #262626; padding-bottom: 6px; padding-top: 6px; padding-left: 10px;

Jak to zmienić, aby się dostosowywało do długości wyrazu jak na obrazku poniżej:

Da się tak w ogóle tak zrobić? Wydaje mi się, że tak, ale nie wiem jak wink.gif

Dzięki za wszelką pomoc,
pozdrawiam!
Gość
zamiast p daj span lub p jako inline
cniak
akapitów nie używa się przy menu tylko przy tekście
zamiast akapitu daj span jak napisał wyżej.
Żeby uzyskać 1 efekt do spana daj:
display: block;
Żeby 2 efekt:
display: none;

P.S Jak się myle - poprawcie
askone
Według mnie
  1. display: none

ukryje element...

Element span jest elementem liniowym, który idealnie nadaje się do celu jaki chcesz osiągnąć. Musisz jednak pamiętać, że aby jeden znalazł się pod drugim musisz umieścić je w jakiś kontenerach, które są blokowe.

Pozdrawiam
cniak
Cytat(askone @ 18.02.2011, 15:09:55 ) *
Według mnie
  1. display: none

ukryje element...

Element span jest elementem liniowym, który idealnie nadaje się do celu jaki chcesz osiągnąć. Musisz jednak pamiętać, że aby jeden znalazł się pod drugim musisz umieścić je w jakiś kontenerach, które są blokowe.

Pozdrawiam

No tak, zapomniałem dodać, że powinien jeszcze pomiędzy znacznikami span dać punktory <li> dając im atrybut list-style-type: none;
uglukha
ah panowie, przepraszam za zamieszanie, poradzilem juz sobie wczesniej, zapomnialem napisac

w P umiescilem A, ktore ma przypisany background taki jak chce, sie dopasawuje do dlugosci wyrazu wink.gif
a P zostawielm bez tla

p.s. zupelnie zapomnialem o span, dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.