Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS]jeden div rozszerza drugi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
diasek7
witam, pytalem juz o to na forum, ale w tamtym dziale nikt nie odpowiedzial, wiec chyba tu bedzie lepiej, a tamten temat prosze skasowac.

mam taki kod

1. <div id="container">
  2. <div id=menu2>
  3. <?php echo $menu ?>
  4. </div><div id=content>
  5. <?php echo $content ?>
  6. </div>
  7. </div>

css:
  1. #container {
  2. width: 900px; margin: 0 auto;
  3. }
  4.  
  5. #content
  6. {
  7. width: 660px;
  8. margin: 0 auto;
  9. background-color: #ffffff;
  10. border: 2px;
  11. padding: 0;
  12. }
  13.  
  14. #menu2
  15. {
  16. float: left;
  17. background-color: #8fc8f1;
  18. width: 100px;
  19. position: relative;
  20.  
  21. }

do contenta ladowane jest z bazy danych i tworza divy. to dziala ok, ale problem jest jak do menu zaladuje sie wiecej tekstu niz jest w PIERWSZYM divie, bo wtedy ten div jest rozciagany do rozmiarow menu i tylko ten pierwszy. teraz wyswietla sie ok. jak temu zapobiec?

pozdrawiam
askone
Spróbuj tego:

1. #menu2
  2. {
  3. float: left;
  4. background-color: #8fc8f1;
  5. width: 100px;
  6. position: relative;
  7. overflow: hidden
  8. }

Pozdrawiam
djkrc
Polecam to:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(document).ready(function(){
  2. var kolumnaPrawa = $("div#prawa").height();
  3. var kolumnaLewa = $("div#lewa").height();
  4.  
  5. if (kolumnaLewa > kolumnaPrawa)
  6. {
  7. $("div#prawa").css({'height' : kolumnaLewa});
  8. }
  9. else
  10. {
  11. $("div#lewa").css({'height' : kolumnaPrawa});
  12. };
  13. });

w twoim przypadku możesz zamienić id div'a albo zrobić tak

1. var kolumnaPrawa = $("div#content").height();
  2. var kolumnaLewa = $("div#menu2").height();
  3.  
diasek7
dzieki, ale to juz probowalem i nic. dalej to samo.

wyglada to tak, ze w srodku pobieram dane z bazy i generuja sie divy, dajmy np 3. wszystko jest ok poki w menu2 jest mniej tekstu niz w pierwszym divie. jesli jest wiecej to pierwszy srodkowy div rozjezdza sie do rozmiarow menu2, a reszta pozostaje w odpowiednich wielkosciach. jak to mozna rozwiazac? nie musi byc tak jak ja mam, moze ma ktos lepszy przyklad? no ale chyba jeden glowny div musi byc, a te 2 w nim?
djkrc
możesz podać jak wygląda strona?? są trzy div'y obok siebie tak??
diasek7
djkrc dzieki, ale jak to konkretnie zastosowac? nie znam sie na js sad.gif

####
djkrc zaraz to sprawdze, bo jak pisalem to Twojego posta jeszcze nie bylo. wyprobuje i dam znac. dzieki za zainteresowanie
djkrc
wklej ten kod w head w znacznikach script i nadaj div'om id lewa i prawa albo tak jak pisałem wcześniej daj te niższe funkcje z obecnymi id i powinno wszystko działać u mnie przynajmniej działało, tu masz link skąd to mam -> http://blog.piotrnalepa.pl/2009/06/15/cssj...ronie-wersja-2/
diasek7
to jest wlasnie to czego ja NIE chce miec smile.gif tam jest napisane jak wyrownac tabele, a one mi sie wlasnie same wyrownuja, a ja tego nie chce.
tutaj jest przyklad z tej strony co podales http://blog.piotrnalepa.pl/demo/wyrownanie...umn-2-demo.html

i ja wlasnie chce, zeby jak szara bedzie tak dluga to zeby seledynowa pozostawala taka jaka ma byc, a nie rozszerzala sie, bo wtedy pozostaje puste miejsce, a kolejne seledynowe divy ktore sie tworza zaczynaja sie dopiero po jej skonczeniu i one juz dobrej wielkosci

reassor
to weź ten #content zawiń w jeszcze jednego wrappera (diva) daj go bez tła ale width taki jak teraz ma content a w #content zmniejsz o pare px
każdy div wygenerowany w tym wraperze będzie miał ten twój seledynowy czy jak to tam a wysokość menu będzie trzymal ten wrapper

mam nadzieję , że wytłumaczyłem dość prosto
diasek7
dzieki za checi, ale tez nie pomoglo... moze to w ogole zle rozwiazalem? moglbys ktos podac swoj dzialajacy taki przyklad?

pozdrawiam
minolone
Sprawdz to:
klik
Jezeli cie dobrze zrozumialem to chcesz aby to tak dzialalo.

Poszukaj tez tutaj swojego rozwiazania
http://www.kurshtml.boo.pl/css/plynny_szablon,szablon.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.