Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wpisywanie 0 (zera) do <input> typu text.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Robster
Witam

Mam formularz, w którym znajdują się pola typu input text. Do niektórych z pól czasami trzeba wpisać 0, niestety wtedy takie pole jest uznawane za puste. Czy jest możliwość obejścia tego? Muszę sprawdzać czy to pole nie jest przypadkiem puste, bo wysłana z niego wartość jest jedną ze zmiennych funkcji.

Pozdrawiam
nospor
tips and tricks:

$zm = '0';
empty($zm) - true
$zm === '' - false

$zm = '';
empty($zm) - true
$zm === '' - true

Jaśniej?
Robster
Hmmm ale to jest chyba tylko przypadek w którym sprawdzane jest czy pole jest puste lub czy wpisane jest 0, a ja w te inputy wstawiam ogólnie cyfry/liczby w tym czasami jest to zero. Albo niejasno się wyraziłem, albo teraz coś źle zrozumiałem.

Na chwilę obecną sprawdzam w funkcji warunkowej if czy !empty($_POST['input_ze_zmienna']) .
nospor
To był przykład by pokazać ci jaka jest roznica miedzy empty a === '' ... skup się trochę.

Czyli u Ciebie nie:
!empty($_POST['input_ze_zmienna'])
a:
$_POST['input_ze_zmienna']!== ''
Robster
@nospor dzięki serdeczne smile.gif To było tak oczywiste, że aż głupie :/ Sam powinienem na to wpaść, ale uparłem się na to empty i od wczoraj nad tym siedzę.
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.