Cytat(Prezi2907 @ 3.03.2011, 02:10:59 )

Mniejsza czytelność? heh nauka wyrażeń to jakieś 1-5h maks z pełnymi ich możliwościami... Jeżeli chodzi o czytelność... Jak już znasz składnie i możliwości to takie wyrażenia więcej mówią niż 5 funkcji zabezpieczających i do tego usuwających wszelkie niepowołane znaki na bezpieczne. Po drugie dzięki wyrażeniom regularnym (oraz javascript i ajax) możesz otrzymać bardzo interaktywne formularze po stronie klienta... A moje oznaczenie odnośnie wydajności to tylko wzmianka iż nie ma ono żadnego znaczenia przy nie stosowaniu i stosowaniu wyrażeń... No ale lenistwo to lenistwo... Każdy orze jak może

i umie

Pozostanę przy swoim jeśli chodzi o czytelność.
Czytając kod zawierający dużą ilość wyrażeń regularnych musisz poświęcić więcej czasu na zrozumienie całośc, dla mnie koszmar!
Stosując proste funkcje takie jak isset() is_int() is_numeric() is_bool() is_scalar(), ten problem nie występuje, rzucasz okiem i już wiesz co robi skrypt..
Dodatkowo nie wygłupisz się pisząć nieoptymalne wyrażenie powodujące przykładowo wiele tysięcy wycofań przy dopasowaniu co ubije wydajność, o podobne błędy jest łatwo...
Nauka wyrażeń regularnych z pewnością zajmie duużo więcej czasu niż kilka godzin.
Wysuwając podobne stwierdzenia ośmieszasz się i dajesz świadectwo swojej głębokiej niewiedzy.
U mnie na półeczce stoi sobie kilka książek na ten temat.
W kilka godzin możesz conajwyżej opanować podstawy...
Istnieje też potencjalne ryzyko bezpieczeństwa, konkretnie chodzi mi o modyfikator /e.
I jeszcze raz ta czytelność, elegancja kodu na punkcie której jestem absolutnym maniakiem

dla mnie kod poprzecinany wyrażeniami jest po prostu paskudnie brzydki..
Podsumowijąc, wyrażenia regularne to potężne i często niezastąpione narzędzie.
Jednak nie znam racjonalnego powodu aby stosować je przy podstawowej walidacji.