Pisze sobie skrypt terminarza a w nim mam zapytanie:
Kod
mysql_query("SELECT id FROM terminarz WHERE data > NOW() AND widoczny='priv' AND owner='".$_SESSION['user']."'") or die('Błąd zapytania');
które wybiera mi ładnie te wyniki z bazy które będą najbliżej od dzisiejszej daty.
Kolumna w tabeli "data" jest typu DATE jak coś.
Chciałem dodać opcje powtarzania w terminarzu dat typu urodziny, imieniny itd.. więc dodałem kolumnę "rep_event" (o wartościach "Y" gdy zaznaczona w formularzu, "N" gdy nie)
Wiec chciałbym zmodyfikować zapytanie (choć nie wiem czy da się samym zapytaniem) tak aby wybierało mi rekordy które mają datę najbliższą od dzisiejszej, z tym że pole typu DATE zapisuje mi date w formacie rrrr-mm-dd.
Teraz jeśli dajmy na to jakieś zdarzenie miało już miejsce (dodam czyjeś urodziny np z 1980 roku) to niestety nie wyświetli mi go . Gdy skrypt porówna dzisiejszą datę z wpisaną datą zdarzenia zobaczy że to już było..
Po tym dochodzimy do wniosku że wypadało by porównać ze sobą tylko miesiąc i dzień zdarzenia z dzisiejszą datą (dzień, miesiąc)
1. Jak to zrobić w moim zapytaniu

2. Jeśli zapytanie będzie już dobrze wybierać rekordy gdy dodam wtedy do zapytania WHERE rep_vent='Y' AND ... będzie mi poprawie wybierać rekordy w sposób który chcę

Dla jasności (bo trochę namotałem) chcę wyciągnąć rekordy z datami które jeszcze nie miały miejsca oraz te które się już zdarzyły ale mają zaznaczona opcję powtarzania się co rok.