necik
8.03.2011, 10:56:47
Witam,
Proszę o pomoc w wyborze najbardziej optymalnego rozwiązania przy obsłudze wielu serwerów dla serwisu oferującego prosty hosting zdjęć. Serwery do uploadu docelowo będą znajdowały się w różnych lokalizacjach. Czy nawiązywanie połączenia FTP z serwera głównego do serwera uploadu za każdym razem to dobry pomysł?
wookieb
8.03.2011, 11:00:36
Nie.
Rozumiem, że to pewnie domorosły projekt robiony bez doświadczenia (albo przez firmę uważającą się za "profesjonalną"). Jak tak to polecam solidnie się przygotować do tematu a nie robić na "chybił trafił". Szkoda tylko pieniędzy i czasu. Pytaniem o tworzenie połączenie FTP tylko pokazałeś,że raczej nawet nie masz/cie pojęcia jak zacząć.
Albo zainwestujecie w porządnego administratora znającego się na rzeczy i tematyce, albo wybierzecie się na "konsultacje" do firm, które takie rzeczy robią.
necik
8.03.2011, 11:23:55
Ja jestem osobą, która zleciła wykonanie tego projektu pewnemu freelancerowi. Jego pierwszy pomysł polegał na instalowaniu skryptu całego serwisu na każdym nowym serwerze (co mogłoby doprowadzić do problemów z aktualizacją). Kolejny pomysł to właśnie nawiązywanie połączenia FTP z głównego serwera do serwera uploadu (wydaje mi się, że przy większej liczbie plików wgrywanych jednocześnie takie rozwiązanie nie zda egzaminu).
Dlatego będę bardzo wdzięczny za jakieś ukierunkowanie do optymalnego rozwiązania.
wookieb
8.03.2011, 11:38:02
No to jedyna co Cie mogę nakierować to to, że nie zrobi tego jedna osoba. Jak już to musiałbyś jej wybulić naprawdę okrągłą sumkę. No przykro mi ale niektóre rzeczy po prostu kosztują.
Nawet nie jesteśmy w stanie Ci wypisać możliwych opcji bo:
1) jest ich sporo
2) to długie opisy (łączące wiele technologii)
3) i tak wymagają bo obsługi wyspecjalizowanych ludzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.