phpsuse
9.03.2011, 22:21:05
W jaki sposób otworzyć plik Excela lub OpenOffice Calc w oknie przeglądarki z lokalnego dysku lub z dysko serwera tak by nie trzeba było go zapisywać na sysku i dało się go edytować ?
Potrzebuje przez pliknięcie na link otworzyć plik arkusza pokazać go w oknie przeglądarki i zapisać. file:// nie działa ścieżka do dysku: c:// też.
Przemek
Fifi209
9.03.2011, 22:34:45
Przecież przeglądarka nie wie jak ma to obsłużyć a to oznacza, że będzie chciała pobrać.
Rozwiązanie? Klasa która pozwoli na odczytanie pliku Excel'a, potem musisz zrobić ładną grafikę, zaprogramować wszystko w JS, PHP, HTML, CSS i śmiga!
A tak serio, daruj sobie.
Cytat
W jaki sposób otworzyć plik Excela lub OpenOffice Calc w oknie przeglądarki z lokalnego dysku lub z dysko serwera tak by nie trzeba było go zapisywać na sysku i dało się go edytować ?
Podajesz URL do pliku.
Cytat
Potrzebuje przez pliknięcie na link otworzyć plik arkusza pokazać go w oknie przeglądarki i zapisać.
To zależy wyłącznie od konfiguracji przeglądarki i wymaga odpowiedniego plugina, który mało kto posiada.
kilab
9.03.2011, 22:54:13
A użyć do tego po prostu Google Docs?
Ale wtedy zapomnij o ew. prywatności dokumentu.
Musi być publicznie dostępny i zostanie zindeksowany, z tego co wiem.
kilab
9.03.2011, 23:18:06
Wydaje mi się, że jeśli ustawisz dokument jako prywatny to nie będzie indeksowany, przynajmniej nie będzie go w wynikach wyszukiwania. Owszem, Google może wykorzystać go inaczej, ale tego nie mogę nijak potwierdzić
phpsuse
10.03.2011, 13:07:01
Robienie linku do pliku lokalnego nie otwiera pliku Excela.
Mam mały programik napisany w PHP i pewne rzeczy muszą być edytowane w pliku Excela. Jak go otworzyć edytować i zapisać.
Może się otworzyć poza przeglądarką jeśli jest na dysku lokalnym.
cudny
10.03.2011, 13:19:47
Niestety musisz napisać skrypt do obsługi tych plików.
Najłatwiej będzie jak pliki zapisane będą w formacie csv rozdzielone przecinkami - parsujesz sobie to tylko wtedy w foreachu explode(',',$file) i tyle
phpsuse
10.03.2011, 13:53:01
Nie ma innej możliwości uruchomienia excela z plikiem lokalnym ?
Plik jest trochę komplikowany żeby go wczytywać i edytować i zapisywać.
Znalazłem coś takiego ale to tylko pokazuje nie moge edytować i zapisywać
http://code.google.com/p/php-excel-reader/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.