Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]koszyk na zakupy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tycjan3000
Napisałem klasę koszyk dodaje usuwa zmienia ilość artykułów, oblicza ilość produktów ,liczy wartość a wiec praktycznie robi wszywko smile.gif dla przykładu opisze tylko metodę dodaj do koszyka wygląda tak bo to wystarczy żeby opisać problem smile.gif

class koszyk {

var $artykuly;

function dodaj($id,$nazwa,$cena,$ilosc){

if ($this->artykuly[$id][1] > 0 )
{
$this->artykuly[$id][1]+=$ilosc; //jezeli produkt znajduje sie w koszyku zwiekszam o $ilosc
}
else{

$this->artykuly[$id][0]=$nazwa; // jezeli nie tworze nowy koszyk
$this->artykuly[$id][1]=$ilosc;
$this->artykuly[$id][2]=$cena;

}

$_SESSION['artykuly']=$this->artykuly; // zapisuje wszyko do zmiennej sesji
}
}

i jak wywoluje w ten sposob

$k=new koszyk();
$k->dodaj(1,'maslo',5.50,6);
$k->dodaj(2,'chleb',2,5);

i drugi raz dodaje chlebek tylko ze 10 sztuk

$k->dodaj(2,'chleb',2,10);

wszystko działa jak należy mam w koszyku maslo 6 sztuk i chlebek 15 sztuk - można sprawdzi var_dump ($_SESSION['artykuly']);

PROBLEM polega na tym ze jak sobie ta podzielę na pliki pierwszy produkty.php a drugi dodaj.php i w obu robie session_start(); z jednego do drugiego przekazuje metodą $_GET niezbędne parametry a w drugim includuje clase koszyk i robię to wywołanie

$k=new koszyk();
$k->dodaj($id,'$nazwa',$cena,$ilosc);

nie działa !:)

ponieważ za każdym razem tworzy mi się nowy obiekt koszyk i nadpisuje się stary i się produkty się nie dodają smile.gif jak to podzielić na dwa pliki żeby się dodawały produkty questionmark.gif?

Fifi209
Serializuj koszyk, wrzucaj do sesji, przy kolejnym żądaniu musisz odserializować i wprowadzić jego zawartość do klasy (dobrze, gdybyś utworzył dwie nowe metody w klasie)
tycjan3000
Wielkie dzięki za pomoc trochę sobie poczytałem trochę pokombinowałem i działa smile.gif zaraz dopisze dwie metody o których wspomniałeś smile.gif

ps. nie wiem który raz już to pisze ale naprawdę lepszego forum nie znajdziecie jestem pod wrażeniem ! zawsze pomogą czasami trzeba trochę się pomęczyć lecz dla kogoś kto się wdraża w temat P.H.P i ma trochę cierpliwości sama frajda.

Pozdrawiam !
Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.