Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Końcówka wyrazu zależna od liczby
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
roobik
Witam!
Przejdę od razu do rzeczy. Galeria, a w niej kilkadziesiąt obrazów. I właśnie rozchodzi się o słowo obrazów. Podczas, gdy mamy "12 obrazów w galerii", to już na pewno nie mamy "23 obrazów w galerii". OK, można to "obejść" w ten sposób, że napisać odwrotnie: "Obrazów w galerii:" , ale to nie to samo... Szukałem po necie, ale nie znalazłem rozwiązania, a myślę, że przydałby się na niejednej stronie... Proszę o pomoc...
arte
Przeczytałem parę artów na ten temat, ale nurtuje mnie takie coś:
czy mam dopisywać za każdym razem ilość?
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=196456 (ostatni post)
Nie ma jakiejś metody, która by "rozróżniała" liczbę pojedynczą od mnogiej? Automatycznie jakoś?
Jeśli nie - to trudno... jakoś to obeje, jak pisał roobik
emillo91
Jeżeli chodzi o rozróżnienie końcówki to możesz zastosować instrukcje warunkowe:

CODE

<?php
$ile = "10";
if( $ile % 10 == "2" or $ile % 10 =="3" or $ile % 10 =="4" ){ \\ jeżeli reszta z dzielenia wychodzi 2,3,4,
$wartosc = 'obrazy';
}
if($ile == "1"){
$wartosc = "obraz";
}
if( $ile =="12" or $ile =="13" or $ile =="14"){
$wartosc = 'obrazów';
}
else{
$wartosc = 'obrazów';
}
echo $ile.' '.$wartosc;
?>

wink.gif
timon27
Cytat(emillo91 @ 18.01.2013, 22:22:04 ) *
Jeżeli chodzi o rozróżnienie końcówki to możesz zastosować instrukcje warunkowe:

Przyjrzyj się swojemu kodowi bo namieszałeś. Ostatni else tyczy się ostatniego ifa czyli nic mnie wnosi.
Zamiast tego na samym początku należy wstawić linijkę $wartość='obrazów';
Poza tym zapominasz o większych liczbach jak "1012 obrazów" czyli w linijce ósmej powinieneś sprawdzać nie $ile lecz substr($ile,-2)
emillo91
słuszna uwaga. Jeżeli ilość obrazów wynosi 2 to końcówka będzie obrazów ale ja tylko chciałem nasunąć pomysł . i mam nadzieje że pomogłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.