// PIERWSZA WIADOMOŚĆ

Witam serdecznie

mam taki na pozór błahy problem... utknąłem na trywialnej rzeczy, ale za nic nie mogę wychwycić błędu...

zainstalowane mam 2 strony (Joomla) i zarówno w jednej jak i w drugiej mam własne komponenty... problem jest taki, że w jednym mam dostęp do zmiennych globalnych poprzez funkcję get, a w drugim nie - mimo że wszystko robię dokładnie tak samo... czy gdzieś popełniłem błąd, a może jest to wina konfiguracji?

w modelu lub kontrolerze deklaruję zmienne

1. var $_AddContractor = null;
  2. var $_EditContractor = null;
  3. [...]

w innej funkcji przypisuje im wartości

1. $this->_AddContractor = $Access->AddContractor;
  2. $this->_EditContractor = $Access->EditContractor;

w widoku staram się pobrać konkretne zmienne

1. $AddContractor =& $this->get('AddContractor');

i niestety wartość jest pusta... jak już wspomniałem, w identyczny sposób robiłem to w innych miejscach i działało, a teraz ściana

nie jest to z pewnością problem przypisania, ponieważ testowałem tworząc nową funkcję w modelu i zwracają wartość przez return, wówczas wartość wyświetlana była prawidłowo, ale w tej sytuacji taka metoda odpada, bo to musi być porzez get... z resztą nie znoszę kiedy coś działa, a nagle przestaje bez zasadnego powodu smile.gif

proszę o pomoc... możliwe że to będzie głupia literówka, ale mi już zapadły klapki na oczy wacko.gif , więc raczej nic nie wymyślę... z góry dziękuje

// DRUGA WIADOMOŚĆ

MODEL
  1. function getTest()
  2. {
  3. return $this->_AddContractor;
  4. }

WIDOK
  1. $AddContractor = $model->getTest();

taki zabieg działą prawidłowo... dlaczego zatem nie get?

// TRZECIA WIADOMOŚĆ

widzę, że jednak nie jest to tak infantylny problem :/

zależało mi na metodzie get, bo chciałem takie zmienne globalne ustawić w kontrolerze, poprzez widok odczytać w modelu uprawnienia i ustawić je do zmiennych globalnych, aby po wysłaniu formularza aby kontroler je odpowiednio interpretował - niestety nie działa sad.gif

model przypisuje do zmiennej poprzez

1. $this->_AddContractor = $Access->AddContractor;

odbieram w widoku poprzez wywołanie funkcji

1. $AddContractor = $model->getGlobal('_AddContractor');

i taka wartość wówczas istnieje, jednak po przesłaniu formularza do tego samego kontrolera, ale inne funkcji (task) tej wartości już nie ma :/ czy to jest zła metoda?

wziąłem się na sposób i utworzyłem sesję, którą następnie kontroler odczytuje... wszystko działa poprawnie, tylko nie jestem pewien czy takie rozwiązanie jest bezpieczne (?)
do sesji przypisuję uprawnienia, więc może nie powinienem robić tego w taki sposób? - a gdyby te wartości były szyfrowane, a następnie przez kontroler odszyfrowywane?

proszę o informację w jaki sposób można zrobić to profesjonalnie...