Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak pobrać wartości zaznaczonych checkbox'ów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jakis_login
Witam
Mam np kilka checkbox'ów które są wyświetlane w pętli np. tak:

1. while ($row = mysql_fetch_array($results))
  2. <input type="checkbox" name="advanceSearchOption" value="'.$row['names'].'">

i teraz jak pobrać np wartości tych zaznaczonych checkbox'ów (może byc ich kilka a może być ich np jeden) i przeszukać np tabele w bazie czy są dane wartości?
nospor
NIe: name="advanceSearchOption"
a: name="advanceSearchOption[]"

A potem w kodzie php zrob sobie
print_r($_POST['advanceSearchOption']);
i wszystko będzie jasne
-san-
pamietaj o formie i guziku submint

en w jquery tez mozesz pobrac wszytie imputy i wysłac do serwera
-jakis_login-
dobra mam wypisane wartości w takiej postaci [0] => chleb [1] => masło [2] => kawa. Jak mam teraz z tego zrobić normalne wartości i przeszukać bazę czy takie się znajdują. Nie mogę się odwoływać do każdego z osobna bo co jeśli ich będzie np 20?
jakis_login
no dobra ale Ty mi podałeś przykład do wpisywanie ręcznie wartości, a co jeśli tych wartości będzie więcej a po drugie to dostałem wartości w postaci tablicy i jak teraz dostać w postaci normalnej czyli np. chleb, masło, kawa?
wookieb
Masz przecież przykład
  1. SELECT * FROM employee_tbl
  2. WHERE daily_typing_pages IN ( 250, 220, 170 );

implode
Zadbaj tylko o wstawienie apostrofów na początku i końcu każdej wartości
jakis_login
albo ja czegoś nie rozumię albo Ty. Bo co jeśli wartości zaznaczonych będzie 1 lub będzie ich 20 to co wtedy?
gorden
to zrób foreach i imploduj je w tej pętli
jakis_login
no tak udało mi się wypisać wartości normalnie, tylko teraz powiedzcie mi jeszcze jak przeszukać tą bazę danych czy taka wartość jest w bazie, bo coś takiego to trzeba wpisywać dane ręcznie:

1. SELECT * FROM employee_tbl
  2.  
  3. WHERE daily_typing_pages IN ( 250, 220, 170 );

a jeśli mam kilkanaście zaznaczonych wartości to co wtedy, bo raz może być ich dwie a raz może być 30.
wookieb
Przeczytaj jeszcze raz mój post + kolegi niżej. Ale przeczytaj dokładnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.