Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Pobieranie treści podstron z MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Przem4S
Tak więc napisałem sobie funkcje dla każdej pod stronki i pobiera ona sobie dane z mysql. Problem tkwi w kodowaniu. Dokument ma ustawione kodowoanie UTF-8 bez bom, baza danych utf-8_polish_ci, w bazie treść jest zapisywana poprawnie przykład: klik. W bazie jest to zapisane "treść regulaminu" ale jak widzimy źle "pobiera" polskie znaki, jak to poprawić?
NEO.pl
po polaczeniu z baza zrob "SET NAMES utf-8" co powinno pomoc
Przem4S
No właśnie kombinuję, w php także zmieniłem default charset lecz to nic nie dało.

Łącze się tak:

1. function pobieranie_tresci_regulaminu()
  2. {
  3. $host = 'localhost';
  4. $admin = 'xxxxxx';
  5. $haslo = 'xxx';
  6. $polaczenie = @mysql_connect($host, $admin, $haslo) or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error());
  7. $polaczenie_do_bazy = @mysql_select_db('baza_strony', $polaczenie) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error());
  8.  
  9. $zapytanie = "SELECT tresc FROM podstrony WHERE nazwa = 'regulamin'";
  10. $temp=mysql_query($zapytanie) and mysql_query($zapytanie2) or die("Wystąpił błąd: ".mysql_error());
  11. $temp=mysql_fetch_array($temp);
  12. $tresc=$temp['tresc'];
  13.  
  14. echo $tresc;
  15.  
  16. mysql_close($polaczenie);
  17.  
  18. }

Nie wiem jak do tego zarzucić te kodowanie.

Poradziłem sobie w lepszy sposób. Poprzez edycję my.cnf
kinder
może zapomniałeś w nagłówku ktml dodać w html
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=utf-8" />
  2.  
NEO.pl
Cytat(Przem4S @ 27.03.2011, 13:51:44 ) *
Poradziłem sobie w lepszy sposób. Poprzez edycję my.cnf

To nie jest lepszy sposob. To gorszy sposob. To de facto zaden spsobo, bo jak ktos nastepny skopie my.cnf to dalej masz problem bo go nie rozwiazales
user767
  1. mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.