cent4
28.03.2011, 20:59:39
Mam funkcję w javascript
function (qq) {
...
return 'wynik';
}
jak pokolorować ten wynik poprzez javascrip korzystając z css'a?
return '
<span class="cellWithoutBackground" style="background-color:' red ';">' + wynik + '
</span>';
To działa ale ja nie chcę, żeby zwracanym wynikiem było: "<span class="cellWithoutBackground" style="background-color:' red ';">' + wynik + '</span>" tylko samo: "wynik" - w odpowiednim kolorze - jak to zrobić?
Kolor będzie nadawany, odpowiednio do wartości jaka wyjdzie z funkcji - tylko jak z css'a skorzystać pod javascript?
kadlub
28.03.2011, 21:34:18
może to ci w czymś pomoże
<!DOCTYPE html
PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl"> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <script type="text/javascript">
function kolor(){
var dane1=document.getElementById("dane");
dane1.style.background="black";
}
<a href="java script:kolor()" >link
</a><br />
<span id="dane" style="background:red;"> jakiś tekst
</span>
cent4
29.03.2011, 06:58:26
problem jest taki, że w javascript wykonuje sie funkcja i jak jej zwracana wartość będzie np. <30 to ma być wypisana na kolor żółty, jak będzie z przedziału 30-60 to ma być napisana ta wartość na niebiesko, a jak >60 to ma być napisana na czerwono - problem jest taki, że to javascript ma kolorować - a zwracana wartość ma być zwracana jako wartość, a nie wartość z kolorowaniem...
thek
29.03.2011, 07:46:18
A to już IF w JavaScript nie działa?
cent4
29.03.2011, 09:28:14
no tak tylko jak to zrobić, żeby w if'ie zapodać kolorowanie z css'a tak, żeby jako zwracana końcowa wartość była tylko wartością, a kolorowanie robiłby javascript?
thek
29.03.2011, 09:39:40
Choćby tak, że w zależności od wyniku elementowi jest nadawany odpowiedni styl? Przykład? Obejmujesz wszystkie interesujące Cię elementy jakąś unikalną z poziomu strony klasą i z poziomu JS sprawdzasz ile wynoszą wartości jej elementów. Tam masz IF, który w zleżności od wartości ustawia odpowiednio styl/css elementów.
cent4
29.03.2011, 10:52:18
No tak - opisałeś to dokładnie tak jak o tym myślę :-).
Jednak nie wiem, jak nadać styl danemu wynikowi - może jakiś przykład - kod?
Czy ktoś ma jakiś fragment kodu?
thek - tego nie da się tak prosto zrobić bo to jest jqgrid - i ma kolorować tylko daną komórkę jeżeli jej wartość jest w innym przedziale - dlatego całość nie jest w żadnym divie i nie można tego kolorować powołując się na div'a - trzeba to zrobić spod poziomu javascript i kolorować tło, a jako wartość zwracać to co jest w tabeli...
Czułem, że to nie będzie takie proste :-(.
czy ktoś może mi napisać jak to zrobić?
nospor
29.03.2011, 10:55:06
cent4 masz strasznie brzydki zwyczaj podbijania swoich tematów niemalże co pół godziny.
Żeby odzwyczaić ciebie tej praktyki, zamykam Twój temat do 14:00.
Przy następnym takim samym wykroczeniu, zamknę zdecydowanie na dłużej.
edit: otwieram
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.