Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][JavaScript]Kolorowanie wyniku funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cent4
Mam funkcję w javascript
  1. function (qq) {
  2. ...
  3. return 'wynik';
  4. }

jak pokolorować ten wynik poprzez javascrip korzystając z css'a?

1. return '<span class="cellWithoutBackground" style="background-color:' red ';">' + wynik + '</span>';

To działa ale ja nie chcę, żeby zwracanym wynikiem było: "<span class="cellWithoutBackground" style="background-color:' red ';">' + wynik + '</span>" tylko samo: "wynik" - w odpowiednim kolorze - jak to zrobić?

Kolor będzie nadawany, odpowiednio do wartości jaka wyjdzie z funkcji - tylko jak z css'a skorzystać pod javascript?
kadlub
może to ci w czymś pomoże

1. <!DOCTYPE html
  2. PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  3. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  4. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
  5. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  6. <title>Tyt</title>
  7. <script type="text/javascript">
  8.  
  9. function kolor(){
  10. var dane1=document.getElementById("dane");
  11. dane1.style.background="black";
  12. }
  13.  
  14.  
  15. </script>
  16. </head>
  17. <a href="java script:kolor()" >link</a><br />
  18.  
  19. <span id="dane" style="background:red;"> jakiś tekst</span>
  20. </body>
  21.  
  22.  
  23. </html>
  24.  
  25.  
cent4
problem jest taki, że w javascript wykonuje sie funkcja i jak jej zwracana wartość będzie np. <30 to ma być wypisana na kolor żółty, jak będzie z przedziału 30-60 to ma być napisana ta wartość na niebiesko, a jak >60 to ma być napisana na czerwono - problem jest taki, że to javascript ma kolorować - a zwracana wartość ma być zwracana jako wartość, a nie wartość z kolorowaniem...
thek
A to już IF w JavaScript nie działa? wink.gif
cent4
no tak tylko jak to zrobić, żeby w if'ie zapodać kolorowanie z css'a tak, żeby jako zwracana końcowa wartość była tylko wartością, a kolorowanie robiłby javascript?
thek
Choćby tak, że w zależności od wyniku elementowi jest nadawany odpowiedni styl? Przykład? Obejmujesz wszystkie interesujące Cię elementy jakąś unikalną z poziomu strony klasą i z poziomu JS sprawdzasz ile wynoszą wartości jej elementów. Tam masz IF, który w zleżności od wartości ustawia odpowiednio styl/css elementów.
cent4
No tak - opisałeś to dokładnie tak jak o tym myślę :-).
Jednak nie wiem, jak nadać styl danemu wynikowi - może jakiś przykład - kod?

Czy ktoś ma jakiś fragment kodu?

thek - tego nie da się tak prosto zrobić bo to jest jqgrid - i ma kolorować tylko daną komórkę jeżeli jej wartość jest w innym przedziale - dlatego całość nie jest w żadnym divie i nie można tego kolorować powołując się na div'a - trzeba to zrobić spod poziomu javascript i kolorować tło, a jako wartość zwracać to co jest w tabeli...

Czułem, że to nie będzie takie proste :-(.
czy ktoś może mi napisać jak to zrobić?
nospor
cent4 masz strasznie brzydki zwyczaj podbijania swoich tematów niemalże co pół godziny.
Żeby odzwyczaić ciebie tej praktyki, zamykam Twój temat do 14:00.
Przy następnym takim samym wykroczeniu, zamknę zdecydowanie na dłużej.

edit: otwieram
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.