Witam,
O ile do tej pory nie mialem problemów z php, to po testowaniu konta z php 5 odnioslem wrażenie, że tak naprawdę niewiele wiem jak radzić sobie z tak banalnymi problemami jak wykrycie błędu funkcji i jego likwidacja. Skrypty (wszystkie, co do jednego) działają perfekcyjnie pod moim starym, wysłużonym php 4.0.3 i nie sprawiaja mi problemu.
Testy przeprowadzałem na dotgeek'u - serwer postawiony właśnie na bazie nowego silnika php. To, co mnie zaskoczyło, nie wiem czy jest to wina dotgeek'a, czy php, to to że praktycznie każda próba zapisania (nie każda, ale 90%) do pliku kończy się niepowodzniem. Nie mówię tu już o tworzeniu plików - to w ogóle nie wchodzi w grę (a przynajmniej jest to nie na moje możliwości).
Jeżeli znajdzie się osoba, która wie jak "obejść" wszystkie te nowe uniedogodnienia i wskaże mi jakąś drogę postępowania z owym dotgeekiem/php, byłbym bardzo zobowiązany. W ostateczności będe musiał poszukać innego konta (ze starszym php), jednak darmowego jak dotąd nie udalo mi się znaleźć
Sh4dow
29.05.2004, 10:47:26
PHP5 jest kompatybilny wstecz, wiec dziwne dla mnie jest to ze nie dzialaja ci skrypty z php4. Szybciej stawiał bym na to ze to wina ustawien servera, a co za tym idzie jest to po czesci twoj błąd, poniewaz skrypt napisany przez ciebie jest przystosowany jedynie do jakiegos konkretnego ustawienia php.
Pozatym, jsli ty robisz skrypt na php4, to nie jestes w stanie wykozystac nowosci ktore niesie php5, a w glownej mierze sa to nowosci dotyczace programowania zorientowanego obiektowo. Wiec brlady raczej leza po stronie twojego skryptu niz php5.
Ludvik
29.05.2004, 12:00:43
php 5 jest zgodne z php 4, ale zauważ, że sam używasz wersji 4.0.3, która była wypuszczona dosyć dawno, a zmian było sporo, ale o ile dobrze pamiętam to obsługa plików zawsze taka sama była... Poczytaj w manualu co się zmieniło.
Bags_Bunny
31.05.2004, 12:14:37
moze nie nadales odpowiednich uprawnien?
netzah
8.06.2004, 16:19:21
Tak, chodzi wlasnie o uprawienia. Czyli chmod - mozna to zrobic przy pomocy klienta FTP.
Cross
19.08.2004, 01:57:10
Cytat(netzah @ 2004-06-08 16:19:21)
Tak, chodzi wlasnie o uprawienia. Czyli <b>chmod</b> - mozna to zrobic przy pomocy klienta FTP.
hm... myślę że wina leży tutaj gdzie indziej , bo skoro dex pracuje już od wersji 4.0.3 to chyba pamięta o chmodach , powinieneś poczytać pamuala bo najbardziej ( z tego co pamiętam) diametralne zmiany zaszły chyba od wersji 4.2.x , a noż może gdzieś zabrakło kropeczki , gdzieś cudzysłowia i to co php 4.0.3 traktowało z przymrużeniem oka PHP5 twardo zwalcza
Sh4dow
19.08.2004, 07:55:48
Wlansie przegladnolem obsluge plikow w manualu, funkcja nowa pojawiajaca sie w php5 jest file_put_contents, wiekszosc funkcji nie zmienila sie, czesc dostepna jest od >php4.1 i pare od php4.2 wiec ja nie wiem czemu niby php5 nie jest kompatybilne wstecz. No tak, zmienily sie nazwy tablic asocjacyjnych, to by trzeba zmienic. I zapewne php5 jest bardziej restrykcyjne. Jak masz problemy, pokaz kod a zobaczymy co jest nie tak
Dabroz
19.08.2004, 13:34:46
Sporo błędów jest z
$this (używane namolnie w modyfikacjach phpbb).
I nie wiem dlaczego, ale sa jeszcze problemy z
list,
reset.
No ale cóż... głupie PHP4!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.