Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Sprawdzanie czy jest aktualizacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Jak rozwiązać problem informowania użytkownika o aktualizacji aplikacji.
Chodzi mi o taki bajer jak jest w Wordpress lub pochodnych, po zalogowaniu dostaję komunikat że jest dostępna nowa wersja aplikacji.
Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.
Będę wdzięczny za informację lub naprowadzenie mnie. Niestety w Wordpress nie mogę dojść gdzie to siedzi sad.gif

Gabrielx
Może najprostsze rozwiązanie będzie najlepsze?

Np.
Przy zalogowaniu łączy się DB serwisu udostępniającego daną aktualizację. Jeśli jest dostępna, to już zależy od Ciebie, wybierasz czy ma zaktualizować daną aplikację czy później (ręcznie, poprzez specjalną zakładkę w panelu/stronie).

Ew. sprawdzanie nie przy zalogowywaniu, tylko o określonej porze (czas z serwera) codziennie/tydzień/miesiąc, plus możliwość zmienienia częstotliwości aktualizacji.

W jaki sposób masz realizowaną tą aktualizację? Tylko plik na serwerze, czy może coś jeszcze?
redelek
no właśnie myślę na rozwiązaniem.
Pomysł jest taki że na serwerze jest plik version.txt i zawiera linijkę z numerem np. 0.1.
W zmiennie sesji użytkownika jest zapisywana wersja aplikacji, więc po zalogowaniu sprawdzał by sobie czy jest taka sama czy nie.
Problem tylko jak z tego pliku tekstowego wyciągnąć ten numerek. fopen nie za bardzo działa tak na zdalnej maszynie sad.gif
bawię się curl , ale chciałem się Was podpytać może ktoś coś podobnego robił
IceManSpy
Lepiej byłoby to trzymać w bazie danych, bo dzięki tamu możesz zrobić sobie historię poprzednich wersji, a także wpisać do bazy z kiedy jest dana wersja, co się w niej zmieniło i takie tam.
redelek
oki dzięki za informację, na razie wymyśliłem na pliku

Gabrielx
Dodatkowo mam taki pomysł(przy małej wielkości pliku). Plik z aktualizacją miałby swoją nazwę i nazwa wersji byłaby odczytywana z nazwy pliku, po czym wrzucana do bazy danych jako nowa wersja.

A co do opisu to... pomyśl nad rozwiązaniem takim jakie jest co najmniej w joomli. Oprócz plików aplikacji dodaj plik tekstowy który by zawierał np. Changelog. Changelog pojawiałby się podczas instalacji. Chyba że wymyślisz coś aby odczytywał to podczas uploadowania. Bo wypakowywanie na serwerze z którego pobierana by była aktualizacja po to aby dostać się to changelogu trochę może być dziwne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.