Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Błąd podczas dodawania wpisu do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
heniu87
Witam serdecznie,

Mam następujący problem:

Napisałem skrypt dodający do bazy danych wpis, wygląda on tak:

1. $query = "INSERT INTO l_games (id, pl1, pl2)" .
  2. " VALUES('','" . $players[$i] . "','" . $players[$j] . "')" ;
  3. mysql_query($query) or die(mysql_error());

Wszystko działa prawidłowo - ląduje w bazie danych tak jak powinno. Jednak gdy rozbuduję go o dodatkową opcję:

1. $query = "INSERT INTO l_games (id, group, pl1, pl2)" .
  2. " VALUES('', '1', '" . $players[$i] . "','" . $players[$j] . "')" ;

to podczas próby dodania wpisu do bazy danych MySQL wyświetla się błąd:

1. You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'group, pl1, pl2) VALUES('', '1', 'aa','dd')' at line 1

Nie mam pojęcia dlaczego. Co dziwne - gdy dodaję ten sam wpis przez phpMyAdmin to wszystko jest ok:

1. INSERT INTO `b15_6320159_r`.`l_games` (`id`, `season`, `group`, `pl1`, `pl2`, `res`, `civ1`, `civ2`, `enddate`, `map`, `pw`, `comment`) VALUES (NULL, NULL, '1', 't1', 't2', NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL, NULL);

Na czym może polegać błąd? Straciłem nad tym godzinę i wciąż nie mam zielonego pojęcia gdzie jest coś nie tak...

Proszę o pomoc. Wszelkie pomysły będą mile widziane.
ToAr
spróbuj tak

1. $query = "INSERT INTO l_games (`id`, `group`, `pl1`, `pl2`)" .
  2. " VALUES('', '1', '" . $players[$i] . "','" . $players[$j] . "')" ;

w SQL'u jest coś takiego jak GROUP BY i prawdopodobnie zapytanie jest źle interpretowane, dlatego dobrze nazwy kolumn umieszczać w 'gravisach'
sadistic_son
Pochrzaniłeś cudzysłowy. Zrób tak:
  1. $query = "INSERT INTO l_games (id, group, pl1, pl2) VALUES(NULL, '1', '$players[$i]' ,'$players[$j]' )";
  2.  
heniu87
ToAr - rzeczywiście o to chodziło, mysql "myślał", że chcę użyć GROUP BY, po wstawieniu "`" wszystko działa! Dziękuję Pięknie! thumbsupsmileyanim.gif

sadistic_son - cudzysłowy się zgadzały, sprawdzałem je milion razy zanim napisałem tutaj ten problem, ale dzięki za chęć pomocy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.