Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne].htaccess dostęp do php przez mod_rewrite , a blokować bezpośrednio.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nekomata
Właśnie takie coś chodzi mi pogłowie czy jest możliwe zablokowanie np. Folderu bezpośrednio ale żeby pliki były dostępne przez mod_rewrite?Tutaj przykład ,
W folderze głównym mam poniższe foldery 'php' , 'style' , 'js' . A plik .htaccess wygląda tak :
Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^login$ php/login.php?task=login [L]
RewriteRule ^register$ php/login.php?task=register [L]
RewriteRule ^logout$ php/login.php?task=logout [L]
RewriteRule ^captha.png$ php/captha.php [L]
A w folderze php jest tylko .htaccess
Kod
deny from all
I teraz chciałbym tak zrobić , żeby dostęp był otrzymywany tylko przez linki typu login,register itd. a jak ktoś na pasku adresu odwoła się bezpośrednio do pliku z folderu php , zostanie zignorowany albo przeniesiony na 404.. , zakładam że takie coś jest możliwe , wystarczy tylko "celownik" do google (nię mogę trafić z odpowiednim "keywordem" )
darko
Tam:
Options FollowSymlinks
nie ma być z plusem?
Options +FollowSymlinks

Gdzieś widziałem podobny temat. Wiem, że możesz udostępnić folder(y) dla określonych adresów ip, ale nie mam pojęcia czy takie coś by zadziałało:
Allow from <TWOJ_HOST>/login.php?task=login
(może płeny adres zadziała?)
itd. dla kolejnych adresów (?)
Tutaj pewnie znajdzie się odpowiedź:
http://corz.org/serv/tricks/htaccess2.php
http://www.yorku.ca/computng/students/webp...b/htaccess.html
nekomata
Chyba mnie nie do końca zrozumiałeś (albo ja źle objaśniłem..) chodzi mi o takie coś :
User wchodzi na adres : www.mojastrona.com/login (i ładuję się strona www.mojastrona.com/php/login.php?task=login , tak jest zapisane w mod_rewrite) : efekt userowi zostaję załadowana strona.
A w przypadku gdy user wejdzie na adres www.mojastrona.com/php/login.php?task=login albo jakikolwiek inny GET albo jego brak . user zostanie przeniesiony na stronę główną , 404 albo Access Denied , to już obojętne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.