Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] problem z pozycjonowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
yendruh
Witam,
mam problem, z ktorym nie daje sobie rady.. mianowicie chcialbym ustawic pewien napis dokladnie na srodku strony. no i tutaj sa schody... nie moge ustawic body na 100% wysokosci przegladarki, nie wiem czemu, nie udalo mi sie to wink.gif dlatego tez jezeli probowalem ustawic zgodnie z podpowiedziami z internetu divy na srodku, to wszystko jest troche wyzej, bo body ustawia mi sie mniej wiecej na 2/3 wysokosci okna przegladarki.
Skoro nie umiem ustawic body na srodku, postanowilem wiec ustawic napis za pomoca JS, niestety mimo ze skrypt jest wykonywany, nie potrafie nim zmienic ani rozmiaru body na rozmiar calego okna (skrypt do wyliczenia wysokosci znalazlem w necie i dziala prawidlowo), ani ustawic pozycji tekstu w pixelach, chociaz w innych miejscach uzycie tego samego kodu udawalo mi sie. nie mam juz pomyslu, wiec postanowilem Was drodzy forumowicze poprosic o pomoc, jako ze wiele rozwiazan potrzebnych znalazlem tez na tym forum smile.gif

link do strony - http://www.superheroestudio.pl/inprogress/ mowa tu o napisie ktory pojawia sie na poczatku -> superheroes
5skakanek
  1. .intro{
  2. line-height: 1em; /*ustawiasz wysokość interlinii na wysokość kroju*/
  3. }
  4. .zewn{
  5. position:absolute; /*pozycja absolutna*/
  6. top:50%; /*GÓRNA KRAWĘDŹ ELEMENTU (a nie środkowa oś tekstu jak oczekiwałeś) w połowie wysokości okna*/
  7. margin-top:-75px;/*"cofnij" o połowę wysokości Twojego kroju w górę (użyłeś tam 150px)*/
  8. }

Warto, żebyś przeczytał ten ciekawy tekst o vertical-align.

Poza tym zapoznaj się z tym (można się sporo dowiedzieć): Najczęściej zadawane pytania w 3pkt tego posta jest alternatywna odpowiedź.
yendruh
dzięki za naprowadzenie wink.gif nie wiem gdzie wcześniej popełniałem błąd, bo wydaje mi się, że już podobnej kombinacji próbowałem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.