Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zbuntowany XAMPP.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Cly
Witam serdecznie.

Niedawno zaczęłam interesować się php, bowiem jest to dynamiczny język programowania, za pomocą którego chcę stworzyć stronę internetową. Doczytałam, że żeby działać na tym języku, najlepiej jest zaopatrzyć się w Apache + Mysql + PHP. Na początku ściągnęłam każdy osobno, zapoznałam się z pewną internetową instrukcją konfiguracji każdego komponentu, a następnie uruchomiłam skrypt napisany w php, jednak nie odczytało go. Stwierdziłam, iż musiałam popełnić błąd przy konfiguracji, toteż postanowiłam ściągnąć XAMPP. W teorii po instalacji wszystko miało działać poprawnie, jednak tak się nie stało. Przeglądałam wiele wątków, acz nie znalazłam rozwiązania mojego problemu. Być może cały czas popełniam ten sam błąd, więc muszę poprosić o pomoc użytkowników forum. smile.gif
Plik zawierający prosty kod php napisany w notatniku, umieściłam w folderze htdocs. Kiedy wpisuję w pasek przeglądarki: C:\xampp\htdocs\index.html - pojawia się napis "It works!". Również, jak wywołuję localhost, to widnieje tam komunikat "Gratulacje: XAMPP został pomyślnie zainstalowany w tym systemie!". Dlaczego zatem kiedy próbuję otworzyć index.php bezpośrednio w folderze to zgłasza, że "Something is wrong with the XAMPP installation :-("? Jeżeli natomiast próbuję otworzyć test.php (mój skrypt), to wyświetla się pusta strona. Już nie wiem, co mam z tym dalej robić.

Z góry dziękuję za pomoc oraz pozdrawiam.
modern-web
Uruchamiasz pliki przez kliknięcie - a to źle.
Wyświetlaj je za pomocą http://localhost/plik

Edit:
Dodatkowe pytania:
1) masz włączonego Skypa?
2) edytowałaś plik php.ini?
3) plik .php zaczynasz znacznikiem <?php a kończysz ?>?
4) próbowałaś reinstalacje?
5) próbowałaś odznaczyć i zaznaczyć Apache w `Control Panel` XAMPP-a?
Cly
Nie wiem, jak to się stało, bo wydaje mi się, że wczoraj wpisywałam http://localhost/plik i nie działało, ale teraz... działa! Bardzo dziękuję za pomoc. Z powyższymi punktami, które podałeś, uporałam się wcześniej, oprócz edycji php.ini, tam nic nie robiłam. W każdym razie działa, toteż jeszcze raz bardzo dziękuję! smile.gif
modern-web
Polecam się na przyszłość smile.gif
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.