Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][AJAX] dynamiczne div`y i formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam.

Mam pytanie. Każda sesja składa się z iluś warsztatów, a ten z kolei jest w jednym "kawałku", albo też podzielony na dwie części.

Pobieram sobie sesje i z każdą iteracją pod sesją wypisuję sobie warsztaty, ewentualnie jeśli warsztat jets podzielony na dwie czesci - wyświetlam dwie, jeśli ma jedną część - wyświetlam tą jedną część.

Warsztaty są wyświetlane poprzez listę wyboru cyzli <select>. Chcę to rozwiązać w taki sposób, że gdy wybiorę sobie z tej listy jakiś warsztat, chcę, by poniżesz wyświetlał mi się DIV z polami - czy ktoś wybeira jedną czy dwie części warsztatu.

Wyglądało by to w taki sposób:

Sesja nr 1 - od 14 do 16
a) Windows XP
[generowany div]
input typu radio z wyborem czy jedna część tego warsztatu czy dwie
[/generowany div]
cool.gif Windows SEVEN
[generowany inny div]
input znowu z wyborami
[/generowany inny div]
Sesja nr 2 - od 16: 18
a) Windows i LINUX - zabezpieczenia
[generowany div1]
input typu radio z wyborem czy jedna część tego warsztatu czy dwie
[/generowany div1]
cool.gif Windows i macos
[generowany inny div2]
input znowu z wyborami
[/generowany inny div2]

No i własnie. Wypunktować to łądnie w pętlach umiem, wszystko ładnie piękne, tylko nie umiem zrobić, by po wybraniu danego warsztatu, generował się dynamicznie DIV ? Gdyby te warsztaty nie były zapisywane w bazie danych, zrobiłbym to statycznie - cyzli funckaj show() i hide() w jQuery, ale tutaj najlepsza była by funkcja, która wyświelta odpowiedni DIV. Wszystko ładnie, pięknie, zrobiłbym to, tylko nie wiem jak to połączyć, bo wyświetlam jeden div w taki sposób:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1.  
  2. $('#jeden').click(function(){
  3.  
  4. $('#drugi').show('slow');
  5.  
  6. });
  7.  
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

No ale gdyby to było statycznie.. a dynamiczne generowanie takich div`ów ? Najlepiej to poprzez AJAX napisać, no ale tu jesstem cienki, wolałbym to jakoś w JavaScripcie zrobić z animacjami jQuery ...

Pomożecie ? ;-)

Może nie zrozumiale opisałem? wink.gif
BlackWorth
eeeee
Podam Ci algorytm do AJAXA
musisz dac div na dole i oznacz go np jako .opcje i daj zmienna element=getElementByClass["opcje"]
Potem instrukcja warunkowa/switch operujący na zmiennej pobranej z select i element.innerHTML="lista opcji dla danego warsztatu"
Chyba napisalem bardziej niezrozumiale od Ciebie haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.