Witam serdecznie proszę o wyrozumiałość ale nie jestem programistą tylko grafikiem.
Problem mój polega na tym, że stworzyłem formularz w pdfie w Adobe Acrobat Pro było to dosyć proste. Nadałem funkcjonalność polu NET żeby zliczało wartość wszystkich pól z ceną i oddawało wynik, następnie nadałem polu TOTAL_TOTAL funkcjonalność żeby sumowało wyniki z pól NET i VAT to też działa bez zarzutu gdyż wykonałem to bez pisania jakiegokolwiek skryptu, funkcja sumy jest w opcjach standardowa i nie trzeba pisać skryptu pod nią. Schody zaczynają się gdy chce aby pole VAT zwracało mi wynik z działania mnożenia pola NET i VAT_Rate. W opcjach pola VAT w zakładce "code" napisałem skrypt javascript odpowiadajacy za mnożenie wygląda on następująco:
<script language="javascript" type="text/javascript">
var v_net = NET;
var v_vat_rate = VAT_RATE;
var wynik = v_net * v_var_rate;
alert(wynik);
</script>
nie działa niestety, w momencie gdy wypełniam formularz wszystkie pola z sumą się przeliczają natomiast pole VAT ma ciągle wartość 0.00. Nie mam doswiadczenia w javascript ale sądzę, że muszę jakos inaczej odwoływać się do tych pól po przez ich jakieś identyfikatory tylko, że nie wiem gdzie ich mam szukać i nie mam pewności czy z dobrej strony się do tego zabieram. Proszę o pomoc.
Formulaż mozna znaleźć tutaj http://aoc.ie/IMGs/Invoice_Template.pdf
z góry dziękuję serdecznie za pomoc