Zwracam się z prośbą o pomoc

W poniższym kodzie, dla przykładowego tekstu
<?php $text = "testy: {myplg conf=`kategoria/ustawienia.xml` width=`700`}[obiekt][linia1]treść linijki pierwszej[/linia1][linia2]treść w linijce drugiej[/linia3][/obiekt][obiekt][linia1]treść linijki pierwszej ob2[/linia1][linia2]treść w linijce drugiej ob2[/linia3][/obiekt]{/myplg}"; /* var $myplg_embed_codes_count; var $myplg_swfobject_embedded; var $myplg_wmode_values; var $myplg_regexp_match_keys; */ $myplg_embed_codes_count = 0; $myplg_swfobject_embedded = false; 'default' => 'opaque', ); 'settings' => 2, 'width' => 4, 'height' => 6, 'wmode' => 8, 'alternative_text' => 9, ); $text = preg_replace_callback('|{myplg\s*(conf=`([^"]+)`)?\s*(width=`([0-9]+)`)?\s*(height=`([0-9]+)`)?\s*(wmode=([a-z]+))?\s*}(.*){/myplg}|i', '_myplgembed', $text); function _myplgembed($params) { $plikkonfigrugacji = !empty($params[$myplg_regexp_match_keys['settings']]) ? $params[$myplg_regexp_match_keys['settings']] : 'default.xml'; $myplg_width = $myplg_height = 0; $myplg_width = $params['myplg_width']; $myplg_height = $params['myplg_height']; $myplg_wmode = $params['myplg_wmode']; $myplg_wmode = $myplg_wmode_values['default']; } } else { $myplg_wmode = in_array($params[$myplg_regexp_match_keys['wmode']], $myplg_wmode_values['allowed']) ? $params[$myplg_regexp_match_keys['wmode']] : $myplg_wmode_values['default']; } $myplg_embed_codes_count++; //petla po wszystkich obiektach // wyluskaj obiekt ze znaczników [obiekt][/obiekt] // wykonaj operacje na polach aktualnie danego obiektu // wkladanie do pliku xml <- to wiem jak zrobić //koniec petli po obiektach //var_dump($params); return ' konfig: '.$plikkonfiguracji.' <br />szerokosc: '.$myplg_width.' <br />wysokosc: '.$myplg_height.' <br />tryb: '.$myplg_wmode.' <br />znaleziony obiekt: '.$myplg_embed_codes_count; } ?>
nie wiem jak się zabrać na wyłuskiwanie obiektów spomiędzy tagów, tak jak to opisałem w komentarzach funkcji. Nie działa mi również tak jak powinno 'wybieranie' parametrów konfiguracyjnych conf, width, height, wmode. Zakładam, że może zostać użyty jeden z tych parametrów bądź różne ich kombinacje.
Z góry dziękuję za wsparcie dla początkującego i wszelką konstruktywną pomoc.