Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Formularz mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Karol-
Witam szanownych kolegów
Napisałem taki skrypt:
  1. <form method=post>
  2. <select name=osoba>
  3. <option value=0>Administrator strony</option>
  4. </select><br />
  5. Wiadomość: <br />
  6. <textarea rows=10 cols=30 name=info></textarea><br />
  7. Twój email:<br />
  8. <input name=email><br />
  9. <input type=submit value="Prześlij wiadomość">
  10. </form>
  11.  
  12. <?
  13. if(isset($_POST['osoba'])) {
  14. $adres[0]="karol@mail.com.pl";
  15. mail($adres[$_POST['osoba']],"INFORMACJA",$info,"\n\n".$adres);
  16. }
  17. ?>

Po wysłaniu maila w treści wiadomości nie pokazuje się treść wpisana do okna <textarea>, tylko słowo "Array".

W czym rzecz?
kapuch
Dziwne nie?
A moze by trzeba bylo, zamiast $info dac $_POST['info'] questionmark.gif?
Istalacar
Sugeruję zaprzestanie używania "register_globals" - to ten moduł co przekształca tablicę post get i resztę na zmienne (zamiast $_POST['info'] możesz użyć $info) - nie jest to dobre ze względów bezpieczeństwa.
a drugie -> próbujesz przesyłać w wiadomości dodatkowe nagłówki (4 parametr funkcji mail) tylko robisz to w bardzo dziwny sposób (albo po prostu -> nieprawidłowy). Przeczytaj dokładnie manual php:
http://www.php.net/mail
kapuch
Nie wiem, czy on uzywa register_globals, czy po prostu przeoczyl/przyzwyczajene itp.
Co do drugiej czesci wypowiedzi, to fakt - te dodatkowe naglowki faktycznie sa z deczka pomylone...na to juz uwagi nie zwracalem - niczym debugger zatrzymalem sie na pierwszym napotkanym bledzie biggrin.gif

PS. Zdaje mi sie, ze autor po $info mial w zamiarze dac kropke, a nie przecinek i $_POST['email'] zamiast $adres - takie moje domysly.
-Karol-
Po zmianie na $_POST['info'] tekst już jest załączany.

Dziękuję za pomoc. Manual mi się przyda smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.